Chřestová sezóna právě začala a my víme, proč byste ji měli využít naplno. Chřest je totiž velká pochoutka a jeho příprava není vůbec složitá. Navíc obsahuje velké množství vody, bílkovin i vlákninu. Je bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, kyseliny listové, vitaminu C, betakarotenu a minerálních látek jako je draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek nebo železo.
Sdílej článek
Kromě toho, že je chřest je velmi chutný, je bohatý na živiny a patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Můžete ho konzumovat syrový i tepelně upravený v salátech, jako přílohu, v polévce nebo zapečený. Zelený chřest je obecně chuťově výraznější než jeho bílá varianta. V obchodě vybírejte takový, který má sytě zelenou barvu, tenké a pružné stonky a při rozkrojení z něj vytéká šťáva. Neváhejte a upečte si třeba tento báječný francouzský koláč, na kterém si pochutná celá rodina.
Recept na francouzský quiche s chřestem
Těsto – můžete použít listové těsto, nebo si připravit své vlastní:
- 170 g hladké mouky
- 90 g studeného másla, nakrájeného na kousky
- 1 žloutek
- špetku soli
- 4 lžíce studené vody
Náplň:
- 200 g slaniny v celku, nakrájené na kostičky
- 50 g tvrdého sýra
- 100 g zeleného chřestu
- 200 ml zakysané smetany
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 vejce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
Postup:
- Pokud se chcete pustit do výroby vlastního těsta, není to nic složitého. V míse nebo v robotu zpracujte mouku, máslo, žloutek, sůl, vodu do drobenky.
- Drobenku nasypte na lehce pomoučněný vál a propracujte do těsta.
- Pracujte rychle, aby těsto nebylo příliš tuhé a vyválejte tenkou placku.
- Formu na koláč o průměru 28-30 cm nebo dortovou formu vyložte pečícím papírem, položte placku z těsta a prsty těsto vytvarujte až k okraji.
- Těsto propíchejte vidličkou a nechte 10 minut chladit v lednici.
- Než se těsto vychladí, předehřejte troubu na 180 °C.
- Poté vyndejte formu z lednice a dejte péct na 10 minut. Aby se těsto během nenafouklo, doporučujeme ho zatížit jinou menší formou nebo zakrýt alobalem či pečicím papírem a posypat fazolemi.
- Mezitím si připravte náplň. Chřest povařte do poloměkka v osolené vodě 3-5 minut a poté ho zchlaďte ve studené vodě, uchová si tak krásně zelenou barvu.
- Na pánvi opékejte slaninu dokud nezhnědne. Odebírejte průběžně tuk.
- Slaninu vyjměte na kuchyňskou papírovou utěrku, abyste ji zbavili přebytečného tuku.
- Tři čtvrtiny sýru nakrájejte na menší kostičky a zbytek sýru nastrouhejte.
- Kostky sýru a slaninu nasypejte na upečené těsto.
- V misce smíchejte prošlehaná vejce se zakysanou smetanou a smetanou ke šlehání.
- Osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem.
- Směsí přelijte slaninu a sýr ve formě, vyskládejte chřest a posypte nastrouhaným sýrem.
- Pečte asi tak 25 minut na 180 °C. Náplň se během pečení zpevní a začne zlátnout.
- Quiche se dá konzumovat teplý i studený.