Dětská rádia na Pigy.cz

Pochutnejte si na chřestu. Máme pro vás osvědčený recept na skvělý quiche

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Chřestová sezóna právě začala a my víme, proč byste ji měli využít naplno. Chřest je totiž velká pochoutka a jeho příprava není vůbec složitá. Navíc obsahuje velké množství vody, bílkovin i vlákninu. Je bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, kyseliny listové, vitaminu C, betakarotenu a minerálních látek jako je draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek nebo železo.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kromě toho, že je chřest je velmi chutný, je bohatý na živiny a patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Můžete ho konzumovat syrový i tepelně upravený v salátech, jako přílohu, v polévce nebo zapečený. Zelený chřest je obecně chuťově výraznější než jeho bílá varianta. V obchodě vybírejte takový, který má sytě zelenou barvu, tenké a pružné stonky a při rozkrojení z něj vytéká šťáva. Neváhejte a upečte si třeba tento báječný francouzský koláč, na kterém si pochutná celá rodina.

Recept na francouzský quiche s chřestem

Těsto – můžete použít listové těsto, nebo si připravit své vlastní:

  • 170 g hladké mouky
  • 90 g studeného másla, nakrájeného na kousky
  • 1 žloutek
  • špetku soli
  • 4 lžíce studené vody

Náplň:

  • 200 g slaniny v celku, nakrájené na kostičky
  • 50 g tvrdého sýra
  • 100 g zeleného chřestu
  • 200 ml zakysané smetany
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Postup:

  1. Pokud se chcete pustit do výroby vlastního těsta, není to nic složitého. V míse nebo v robotu zpracujte mouku, máslo, žloutek, sůl, vodu do drobenky.
  2. Drobenku nasypte na lehce pomoučněný vál a propracujte do těsta.
  3. Pracujte rychle, aby těsto nebylo příliš tuhé a vyválejte tenkou placku.
  4. Formu na koláč o průměru 28-30 cm nebo dortovou formu vyložte pečícím papírem, položte placku z těsta a prsty těsto vytvarujte až k okraji.
  5. Těsto propíchejte vidličkou a nechte 10 minut chladit v lednici.
  6. Než se těsto vychladí, předehřejte troubu na 180 °C.
  7. Poté vyndejte formu z lednice a dejte péct na 10 minut. Aby se těsto během nenafouklo, doporučujeme ho zatížit jinou menší formou nebo zakrýt alobalem či pečicím papírem a posypat fazolemi.
  8. Mezitím si připravte náplň. Chřest povařte do poloměkka v osolené vodě 3-5 minut a poté ho zchlaďte ve studené vodě, uchová si tak krásně zelenou barvu.
  9. Na pánvi opékejte slaninu dokud nezhnědne. Odebírejte průběžně tuk.
  10. Slaninu vyjměte na kuchyňskou papírovou utěrku, abyste ji zbavili přebytečného tuku.
  11. Tři čtvrtiny sýru nakrájejte na menší kostičky a zbytek sýru nastrouhejte.
  12. Kostky sýru a slaninu nasypejte na upečené těsto.
  13. V misce smíchejte prošlehaná vejce se zakysanou smetanou a smetanou ke šlehání.
  14. Osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem.
  15. Směsí přelijte slaninu a sýr ve formě, vyskládejte chřest a posypte nastrouhaným sýrem.
  16. Pečte asi tak 25 minut na 180 °C. Náplň se během pečení zpevní a začne zlátnout.
  17. Quiche se dá konzumovat teplý i studený.

Dobrou chuť!

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor