Muffiny i cupcakes miluji na jakýkoliv způsob. Hlavně mě na nich fascinuje, že je to taková pečící rychlovka. Na podzim pak vždycky zkouším jablečné, na které jsem kdysi dostala recept od kamarádky a ráda se teď o něj s vámi podělím. Jen jsem si do původního receptu přidala skořici a upravila původní moučkový cukr na třtinový a javorový sirup. Tak schválně – jak vám chutnají?
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 3 větší / 4 menší jablka (oloupaná a nahrubo nastrouhaná)
- hladká špaldová mouka (nebo celozrnná špaldová mouka) – 1,5 hrnku
- třtinový cukr – 0,5 hrnku
- javorový sirup – 3 lžíce
- kypřící prášek – 1 lžička
- jedlá soda – 1 lžička
- skořice – 1 lžička
- vejce – 1 ks
- mléko – 100 ml
- olej (rostlinný) – 100 ml (já dala olivový, ale asi by byl lepší kokosový)
Krém:
- 1x mascarpone
- smetana ke šlehání (dle potřeby, aby krém nebyl moc tekutý)
- cukr moučka nebo vanilkový cukr – dle chuti
Postup:
- V míse smícháme suché přísady a nastrouhaná jablka, pak přidáme tekuté a lehce promícháme.
- Směsí plníme košíčky (nebo formičky) na muffiny na plechu.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Poté stáhneme na 170 °C a pečeme cca 60 minut. Pak zkusíme muffiny propíchnout špejlí, a pokud se těsto nelepí, tak muffiny vyndáme z trouby.
- Než se muffiny upečou, připravíme si krém: vyšleháme smetanu, mascarpone a cukr. Vzniklý krém dáme na chvilku uležet do lednice.
- Vychladlé muffiny dozdobíme krémem a nějakým ovocem. Lze použít i karamelizovaná jablíčka nebo jen posypat skořicí.
Přeji dobrou chuť!