Dětská rádia na Pigy.cz

Jak nestrávit večer u plotny? Vyzkoušejte poke bowl

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Po svátečních dnech už další dny nemáte na žádné vaření náladu? Co ale nachystat rodině, která jako vždy čeká oběd? Máme pro vás zajímavý tip – vyzkoušejte poke bowl!

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Jak připravit poke bowl

Poke bowl je hitem posledních let. Miska s rýží, rybou a zeleninou má svůj původ na Havaji. Její výhodou je, že příprava bývá jednoduchá (i když vyžaduje trochu plánování), můžete do ní zapojit i děti a každý si svou porci navíc nachystá podle svého výběru, takže se nemusíte obávat reakcí, že někdo „tohle jíst nebude, protože nemá rád mrkev/avokádo/okurku.“ Poke bowl navíc není nijak tučná a těžká na žaludek, což je během svátků vítaná změna.

Ingredience (pro 4 osoby):

  • 200 g sushi rýže + 20 g rýžového octa, 13 g cukru, 3 g soli
  • 300 g čerstvého lososa
  • sójová omáčka
  • sezamový olej
  • citronová šťáva
  • zelenina podle vaší chuti, například avokádo, mrkev, okurka, ředkvičky, jarní cibulka, kukuřice
  • další přísady podle vaší chuti, například řasa wakame, kešu oříšky, černý sezam, mungo klíčky
Na majonézu:
  • žloutek
  • lžička hořčice
  • 180 g slunečnicového oleje
  • 2 lžičky cukru
  • špetka soli
  • lžíce rýžového octa
  • lžíce sójové omáčky
  • citronová šťáva

Postup:

  1. Nejprve je potřeba namarinovat lososa. Ideální je, aby se marinoval přes noc, ale pokud to nestihnete, nevadí. I pár hodin by mělo stačit. Chlazeného lososa nakrájejte na menší kousky tak akorát do úst, dejte do misky, ochuťte olejem, sójovou omáčkou a citronovou šťávou, přikryjete a nechte v lednici. Losos se nijak tepelně neupravuje, zůstává syrový.
  2. Do kastrolu vsypejte rýži, přidejte dvakrát víc vody (tedy cca 400 g). Přiveďte ji k varu, nechte vařit na mírném ohni pět minut, pak vypněte a kastrol s rýží nechejte nejlépe pod dekou půl hodiny dojít.
  3. Mezitím si připravte rozvar. Smíchejte v dalším kastrolku cukr, sůl a ocet a zahřejte tak, aby se cukr a sůl rozpustily. Rozvar vlijte do hotové rýže a promíchejte.
  4. Dále připravte zeleninu podle vaší chuti nebo nabídky lednice. Vedle nešlápnete například s avokádem, mrkví, okurkou, ředkvičkou, jarní cibulkou či kukuřicí z plechovky. Zde je navíc také prostor, jak zaměstnat děti nebo další ochotné členy rodiny. Zelenina potřebuje umýt, oloupat a nakrájet zhruba na velikost 4 × 4 cm. Avokádo by se mělo nakrájet na menší plátky, mrkev můžete nastrouhat na hrubším struhadle a navíc pokapat citronem a medem.
  5. Pak je čas na majonézu. Ingredience na majonézu by měly být pokojové teploty, takže je vytáhněte z lednice v předstihu. V hlubší nádobě začněte mixovat žloutky a hořčici. Mixujte je samotné asi dvě minuty, postupně přilévejte olej. Dochuťte dalšími ingrediencemi.
  6. A konečně můžete servírovat. Do každé misky dejte na dno vlažnou rýži. A pak už si každý svou misku dochystá sám podle výběru – s lososem, různými druhy zeleniny a dalšími přísadami, nahoře pokapanou trochou majonézy. Jezte hůlkami.

 

P.S. Pokud se vám poke bowl zdá jako příliš ambiciózní plán, chci vás uklidnit. Například naše děti nejí ryby ani majonézu, takže jejich poke bowl už originál moc nepřipomíná. Mají rýži, zeleninu a místo ryby osmažené kousky kuřecích prsou. Hůlkami zatím jíst moc neumí, takže nakonec vždycky přijde na řadu vidlička. Ale o tom to je, ve finále jsou nakonec spokojení všichni.

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor