Velikonoční jidáše jsou tradičním pokrmem, který neodmyslitelně patří ke svátkům jara. Původně se pekly na škaredou středu a většinou byly ve tvaru válečku, který symbolizoval provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Ale vy si toto chutné pečivo s vůní medu klidně připravte v předstihu.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 1 kg hladké mouky
- 250–300 ml vlažného mléka
- 120 g másla
- 100 g cukru krupice
- sůl
- 2 žloutky
- droždí
- mouku na podsypání
- žloutek na potření před pečením
Na potření po upečení:
50 g másla
3 lžíce medu
4 lžíce rumu
Postup:
Nechejte vzejít kvásek a z uvedených ingrediencí vypracujte těsto, které nechejte v teple vykynout. Potom přemístěte těsto na pomoučený vál a z těsta ukrajujte podobně velké kousky, vyválejte váleček a ten tvarujte do uzlíků, houstiček, preclíčků atd., potřete žloutkem. Na plechu nechejte ještě chvíli kynout a potom pečte při 150 °C asi 15–20 minut. Ještě teplé pečivo potírejte směsí másla, medu a rumu, nakonec můžete posypat moučkovým cukrem.
_tip_