Dětská rádia na Pigy.cz

Posnídejte na Zelený čtvrtek jidáše

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Velikonoční jidáše jsou tradičním pokrmem, který neodmyslitelně patří ke svátkům jara. Původně se pekly na škaredou středu a většinou byly ve tvaru válečku, který symbolizoval provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Ale vy si toto chutné pečivo s vůní medu klidně připravte v předstihu.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Budete potřebovat:

  • 1 kg hladké mouky
  • 250–300 ml vlažného mléka
  • 120 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • sůl
  • 2 žloutky
  • droždí
  • mouku na podsypání
  • žloutek na potření před pečením

Na potření po upečení:

50 g másla
3 lžíce medu
4 lžíce rumu

Postup:

Nechejte vzejít kvásek a z uvedených ingrediencí vypracujte těsto, které nechejte v teple vykynout. Potom přemístěte těsto na pomoučený vál a z těsta ukrajujte podobně velké kousky, vyválejte váleček a ten tvarujte do uzlíků, houstiček, preclíčků atd., potřete žloutkem. Na plechu nechejte ještě chvíli kynout a potom pečte při 150 °C asi 15–20 minut. Ještě teplé pečivo potírejte směsí másla, medu a rumu, nakonec můžete posypat moučkovým cukrem.

 

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

Sdílej článek

Povězte nám svůj názor