Znáte to, nedělní oběd a dřez je plný až k prasknutí. Naštěstí už se dnes můžeme vyhnout diskuzím, kdo nádobí umyje tentokrát a s klidem nádobí poskládat do myčky. Díky ní lze ušetří nejen mnoho času a námahy, ale dokonce i značné finance. Jen je třeba dodržovat pár základních pravidel.
Sdílej článek
Nezáleží na tom, jaký typ, velikost nebo značku myčky vlastníte, všechny fungují na stejném principu ve čtyřech fázích. Nejprve dochází k předopláchnutí, během kterého se spláchnou všechny větší nečistoty a zbytky jídla. Poté následuje mytí za pomocí kapsle nebo gelu a odčerpání vody. Úplně na konec se nádobí opláchne horkou vodou s přídavkem leštidla a nastane proces finálního sušení.
Aby výsledkem bylo opravdu čisté nádobí, musíte nádobí do myčky správně naskládat a vybrat správný program a teplotu vody.
Pokud volíte v rámci úspor a ekologie krátké mycí programy, ve skutečnosti vůbec neušetříte. Rychlé programy musejí nahradit chybějící čas použitím většího množství vody, kterou zahřívají na vyšší teplotou. A právě množství vody a její ohřev jsou na celém procesu mytí to nejdražší.
Chcete-li ušetřit a s nádobím nepospícháte, doporučujeme volit programy ECO. I když se nádobí umývá poměrně dlouhou dobu, spotřeba vody a elektřiny pro ohřev vody není vůbec vysoká. Pokud máte na myčce rychlý ECO program, spotřebič využije mnohem méně energie než běžný pomalý ECO program, ale spotřeba vody se zvýší téměř jednou tolik.
Další nevýhodou krátkých programů je, že se během mytí nestačí dostatečně rozpustit tuky, a ty se poté usadí v myčce. Důsledkem toho budete muset myčku častěji čistit.
Pokud vám na nádobí po mytí zůstává neodpařená voda, doporučujeme po skončení procesu rozprostřít na nádobí v horního koši utěrku a dvířka uzavřít tak, aby zůstala menší štěrbina na odpaření páry. Po půl hodině by neměla být na nádobí žádná zbytková voda.
Jaký program mytí ideálně zvolit?
- Program mytí při teplotě 40 °C se hodí pro mírně zašpiněné nádobí.
- Teplota 50 °C je ideální pro nejlepší využití mycích prostředků.
- 60 až 65 °C nastavte při mytí běžně špinavého nádobí, které je v myčce 1 až 2 dny.
- 70 °C se používejte pro velmi zašpiněné nádobí, které stojí v myčce déle než 3 dny.
- ECO program umyje nádobí s nejvyšším ohledem na spotřebu vody a energie.
Kam s nádobím?
Každý rošt i koš má svůj význam, protože jen díky správnému naskládání nádobí ušetříte čas, energii, vodu i mycí prostředky.
- Těžké nádobí, hrnce, kastroly a pekáče vkládejte do spodní části myčky, kde je o něco větší teplota.
- Lehké nádobí vkládejte do horní části.
- Do roštů vyskládejte talíře na stojato, velké prokládejte menšími.
- Příbory a kuchyňské náčiní vkládejte do košíků rukojetí nahoru a rozdělte je do přihrádek tak, aby byly pospolu lžíce, lžičky, vidličky nebo nože. Některé myčky mají speciální vysouvací šuplík na příbory. Abyste měli pěkně nablýskané příbory, zkuste k nim vložit do kuličky zmuchlaný alobal lesklou stranou ven, který zabrání zmatnění příborů a dalších kovových věcí.
- Skleničky vkládejte do horního šuplíku (do takzvaných trnů) na stojato. Miskami, hrníčky a podobně menší nádobí vyplňte další volná místa. Abyste se ujistili, že vám nádobí dobře drží a během mytí se nepřevrátí, před spuštěním šuplíkem lehce zatřeste.
- Aby vám myčka po umytí krásně voněla, můžete vložit před mytím do postranní přihrádky nebo šuplíku na příbory větší odkrojek pomerančové nebo citronové kůry bez dužiny. Myčka se krásně provoní.
Co do myčky nepatří?
- Nikdy nedávejte do myčky kuchyňské nože, během mytí se tupí ostří.
- Nepatří tam ani teflonové pánve, nebo hrnce, brzy by teflonová vrstva ubyla.
- Do myčky nepatří ani žádné dřevěné kuchyňské vybavení, nesvědčí jim dlouhý pobyt ve vodě a následné rychlé vysušení a navíc, dřevo do sebe absorbuje zápach i čisticí prostředky.
- Plasty bez symbolu, že se mohou mýt v myčce, ztratí v myčce během chvíle tvar a další své vlastnosti.
- Nepatří tam ani hliníkové, měděné a stříbrné nádobí nebo nádobí se zlacením nebo natištěnými obrázky a ornamenty.
- Nevkládejte ani keramiku bez kvalitní glazury, popraskala by vám.
Jak se o myčku starat?
Myčka naštěstí nevyžaduje příliš mnoho pozornosti.
- Pro lepší výsledek a delší životnost je třeba pravidelně doplňovat speciální sůl i leštidlo a používat kvalitní kapsle nebo gely.
- Občas vyčistěte filtry.
- Nikdy nenechávejte na nádobí velké zbytky jídla, kosti ani jejich úlomky a zbytky tuků. Pánev plná oleje do myčky rozhodně nepatří. Olej sbírejte do uzavíratelných sklenic a odneste do tříděného odpadu.
- Jednou až dvakrát ročně spusťte myčku naprázdno spolu s čistidlem myčky. Vyčistíte kromě celého prostoru i hadice.
- Jednou za čas můžete na dno prázdné myčky nasypat 50 g jedlé sody a přihrádku na mycí kapsli naplňte octem. Výsledkem bude odvápněná a voňavá myčka.
Tip na závěr
V myčce nemusíte jen umývat nádobí. Můžete v ní i zavařovat. Vložte naplněné a dobře uzavřené sklenice do myčky a zapněte ji na nevyšší a nejdelší program 80 °C. Sklenice poté položte víkem dolů na kuchyňskou linku, nechte vychladnout a uschovejte ve spíži.