Dětská rádia na Pigy.cz

Proč a jak jíst kedlubny

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kedlubna vždy patřila ke stálicím českých zahrádek. Skvělá je syrová, ale mile překvapí také při dalších úpravách. Proč bychom měli jíst kedlubnu a jak ji připravit?

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Proč zvolit kedlubnu?

Kedlubna, nebo také kedluben (jak chcete, obě varianty jsou pravopisně správně), je ze zdravotního hlediska velmi prospěšná. Její bulvy mají vysoký podíl sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku, železa, vitamínů skupiny B i C. Konzumovat můžete také listy, které obsahují vitamín C a vápník, a to dokonce mnohonásobně více než samotné hlízy. Skvělé je, že kedlubna se může pochlubit nízkými kaloriemi, takže ji můžete klidně chroustat i při dietě. Zlepšuje průchodnost střev a snižuje hladinu cholesterolu. Začíná se hovořit i o tom, že může také působit preventivně proti rakovině tlustého střeva. Původem pochází kedlubna ze Středomoří a Tibetu.

Jak ji připravovat?

Využít ji můžete rozličně. Od jednoduchého nastrouhání na chléb přes polévku či jako kedlubnové zelí. My vám zítra představíme recept na kedlubnovou omáčku, trochu v dnešní době zapomenutý recept, který ale naše babičky pravidelně vařívaly. Díky své variabilitě ji můžete podávat s bramborem a vejcem, s knedlíkem a vejcem, a kdo se neobejde bez masa, pak s masem a přílohou.

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor