Dětská rádia na Pigy.cz

Proč milujeme zázvor a jak ho využít v chladných dnech

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zázvor je nejen koření, které dodá vašim pokrmům říz, ale také zázrak přírody s neuvěřitelnými zdravotními účinky. Tento malý kořen se po staletí používá jako přírodní lék na nejrůznější neduhy a jeho popularita dnes rozhodně neklesá.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zázračné zdravotní benefity zázvoru

Zázvor je doslova přírodním lékem. Jeho účinky potvrzují nejen prastaré kultury, ale i moderní věda. Například je skvělým pomocníkem, když se blíží chřipka nebo nachlazení. Obsahuje aktivní látky zvané gingeroly, které mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Tyto látky pomáhají tělu bojovat proti virům a bakteriím.

Míváte často pocit těžkosti po jídle? Zázvor dokáže podpořit trávení a zmírnit nevolnosti. Ať už trpíte mořskou nemocí, nebo vám bývá špatně během těhotenství, zázvorová voda či čaj vám mohou ulevit. Díky svým protizánětlivým účinkům se zázvor také využívá při léčbě zánětů kloubů, jako je artritida. A protože zázvor zrychluje metabolismus, pomáhá tělu efektivněji spalovat tuky. Navíc podporuje pocit sytosti, takže nebudete mít tendenci se přejídat.

Jak zázvor zařadit do jídelníčku?

Zázvor je velmi všestranný a dá se použít nejen při přípravě sladkých, ale i slaných pokrmů. Pokud nevíte, kde začít, zde je několik jednoduchých receptů, jak zázvor využít.

1/ Zázvorový čaj

Klasika, která vás zahřeje v chladných dnech a zároveň podpoří vaši imunitu.

Budete potřebovat:

  • kousek čerstvého zázvoru (cca 3 cm)
  • 500 ml vody
  • med a citron dle chuti

Postup:

  1. Oloupejte zázvor a nastrouhejte ho.
  2. Vodu přiveďte k varu, přidejte nastrouhaný zázvor a nechte 10 minut povařit.
  3. Poté sceďte a podle chuti přidejte med a citron. Získáte nápoj, který vás nejen zahřeje, ale také pomůže s posílením imunity.

2/ Zázvorové sušenky

Pokud máte chuť na něco sladkého a zároveň zdravého, zkuste zázvorové sušenky. Jsou křupavé, aromatické a navíc prospěšné vašemu zdraví.

Budete potřebovat:

  • 100 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 lžička skořice

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180° C.
  2. V míse důkladně promíchejte všechny sypké suroviny – hladkou mouku, prášek do pečiva, mletý zázvor a skořici.
  3. V druhé míse pomocí ručního mixéru nebo metličky vyšlehejte máslo pokojové teploty s hnědým cukrem do krémové konzistence.
  4. Přidejte vejce a dobře promíchejte.
  5. Nyní postupně přisypávejte směs suchých ingrediencí k vyšlehanému máslu. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  6. Nakonec vmíchejte nastrouhaný čerstvý zázvor.
  7. Plech vyložte pečicím papírem.
  8. Z těsta vytvarujte malé kuličky a pokládejte je na plech. Kuličky mírně stlačte.
  9. Pečte v předehřáté troubě dokud sušenky nezačnou zlátnout na okrajích. Trvá to asi 10‑12 minut.

3/ Nakládaný zázvor

Budete potřebovat:

  • 300 g čerstvého zázvoru
  • 130 ml rýžového octa
  • 120 ml vody
  • 80 g medu nebo javorového sirupu
  • 1 lžička soli

Postup:

  1. Zázvor oloupete a nastrouhejte na co nejtenčí plátky škrabkou na brambory. Pokud máte, můžete použít mandolínu.
  2. Plátky zázvoru vložte do menší důkladně vymyté sklenice.
  3. Přidejte rýžový ocet, zalijte horkou vodou, přimíchejte med a sůl.
  4. Míchejte, dokud se sůl a med úplně nerozpustí.
  5. Sklenici zavíčkujte a nechte jednu hodinu stát při pokojové teplotě. Poté ji uložte alespoň na 4 hodiny do chladničky.
  6. Skladujte v lednici.

 

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor