Naši předkové sádlo používali takřka na všechno. Naše prababičky do sádla nakládaly maso, používaly ho jako základ na vaření, ale také třeba jako tuk do koláčů a buchet. Na krajíc chleba se sádlem a vrstvou cibule nikdo nedal dopustit! Přečtěte si, proč byste měli vzít na milost sádlo i vy a proč je dobré mít v ledničce alespoň jednu sklenici.
Sdílej článek
Benefity sádla
Sádlo je vysoce tepelně stabilní. Během smažení a pečení při vysokých teplotách v něm nevzniká tolik karcinogenních látek jako u rostlinných olejů nebo klasického másla. Zatímco máslo se přepaluje už při teplotách nad 110 °C, sádlo až pokud teplota překročí 180 stupňů. Sádlo neskrývá škodlivé trans tuky, které zvyšují riziko srdečních onemocnění. Tvoří ho nasycené a zdravější nenasycené mastné kyseliny v poměru 4:6. Také obsahuje vysoké množství vitaminu D, který se vám bude hodit během pošmourných dní.
Využití sádla
To, že je sádlo skvělým pomocníkem v kuchyni, už víte. Ale víte, že vám pomůže i v péči o váš zevnějšek?
- Umí vyhladit vrásky. Však také se vepřová kůže využívá v plastické chirurgii, je totiž velmi podobná lidské kůži. Aplikujte tedy vepřové sádlo pravidelně na pleť jako dvacetiminutovou masku, uvidíte, jak krásně zjemní a vyhladí vaše vrásky.
- Pomoc na jizvy a strie. Pravidelně promazávejte jizvy nebo strie, postupem času se budou zjemňovat. Využijete ho i jako jejich prevenci v těhotenství.
- Promaštění suché nebo ekzematické pokožky. Díky tomu, že je sádlo hypoalergenní, neparfémované a velmi dobře hydratuje, doporučuje se na promazávání velmi suché a atopické pokožky, ale i k ošetření ložisek lupenky.
Vyrobte si léčivou mastičku
Máte-li k dispozici nasušené bylinky, můžete si jednoduše vyrobit vlastní zdravé mazání například z měsíčku lékařského s antibakteriálními a protizánětlivými účinky nebo třeba heřmánkovou s protizánětlivými a dezinfekčními účinky.
Budete potřebovat:
- Hrst sušených květů měsíčku nebo heřmánku (případně dvě hrsti čerstvých květů)
- 250 g čistého vepřového sádla
Postup:
- Sádlo vložte do hrnce pomalu zahřívejte.
- Do rozpuštěného sádla vmíchejte byliny.
- Stáhněte plamen na minimum, nebo ve vroucí vodní lázni nechte hodinu a půl prohřívat. Občas promíchejte.
- Nádobu uložte do lednice, aby směs ztuhla.
- Druhý den směs pomalu rozpusťte, přeceďte a nalijte do skleniček.
- Skladujte v chladu a temnu.