V jednoduchosti je krása a platí to i v případě ovocných koláčů. Ovoce k jeho přípravě použijte podle vaší chuti nebo sezónní nabídky. Hodí se meruňky, jablka, borůvky, jahody, ale třeba i hrušky. Ovoce může být čerstvé i mražené. Výhodou je, že s jeho přípravou budete hotoví raz dva a všichni se budou olizovat až za ušima.
Sdílej článek
Ingredience jsou rozpočítány na koláč v dortové formě. Doporučujeme ale množství zdvojnásobit a upéct ho rovnou na plechu. Jistojistě totiž zmizí hodně rychle.
Budete potřebovat:
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g zakysané smetany
- 100 ml oleje nebo másla
- 100 g cukru krupice
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 vejce
- špetku soli
Na závěr
- ovoce
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce mleté skořice
- 2 lžíce plátkových mandlí
Postup:
- Nejprve předehřejte troubu na teplotu 180 °C.
- Dortovou formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypte hrubou moukou.
- V míse rozmíchejte vajíčko s cukrem.
- Do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Přidejte zakysanou smetanu a změklé máslo nebo olej. Krátce a lehce promíchejte.
- Těsto rovnoměrně rozetřete do vymazané dortové formy a nahoru vyskládejte ovoce, může být i mražené. Posypte skořicí, třtinovým cukrem a dle chuti i mandlovými lupínky.
- Pečte zhruba 30 minut dozlatova.
Dobrou chuť!