Dětská rádia na Pigy.cz

Švestková sezona

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nejlepší je připravovat pokrmy ze sezonních surovin, na tom se asi všichni shodnou. Druhá polovina léta je ale také ve znamení zavařování a zpracovávání produktů ze zahrádek. Není třeba držet se pouze osvědčených marmelád a kompotů, můžeme také trochu experimentovat.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

V těchto dnech dozrávají švestky, tady jsou tři tipy na jejich zpracování.

1/ Švestkové bonbony

Budete potřebovat:

  • 1 kg vypeckovaných švestek
  • 1,5 dcl bílého suchého vína
  • 1 čajovou lžičku práškové želatiny (přírodního citrusového pektinu)
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1 hrnek sypkého cukru krupice

Příprava:

  1. V hrnci přiveďte k varu pokrájené švestky a víno, zakryjte poklicí a za občasného míchání nechte na mírném ohni vařit cca 15–20 minut, dokud nebude ovoce měkké. Propasírujte do kastrolku přes hustý cedník.
  2. V misce smíchejte želatinu či pektin se třtinovým cukrem a nechte odstát.
  3. Mezitím pomalu na mírném ohni redukujte švestkové pyré, až bude trošku lepkavé. Přibližně 15 minut.
  4. Odstavte z ohně a pomocí šlehací metličky vmíchejte směs cukru a želatiny či pektinu.
  5. Směs dejte znovu na mírný oheň a vařte přibližně dvě minuty, dokud se cukr úplně nerozpustí, poté ji přiveďte k varu a vlijte do plechu vyloženého pečicím papírem a lehce vytřeným olejem. Plech nechte nezakrytý na chladném místě 24 hodin.
  6. Následně překlopte želé na cukrem vysypaný tác nebo další plech a nechte opět 24 hodin odležet na chladném místě.
  7. Jako poslední krok vykrájejte z želé bonbony pomocí vánočních vykrajovátek. Přikryté v lednici vydrží cca tři týdny.

 

Zapečené švestky

Budete potřebovat:

  • ½–¾ hrnku třtinového cukru
  • 4 hrnky pokrájených čerstvých švestek
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu nebo instantní tapiokové mouky
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • špetku skořice
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • ½ prášku do pečiva
  • špetku soli
  • ¼ hrnku mléka
  • 1 vejce

Příprava:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C, ve středně velké zapékací míse (můžete v jiné míse a následně přendat) smíchejte ¾ cukru, švestky, škrob či tapioku, pomerančovou kůru a skořici.
  2. V jiné míse smíchejte zbytek cukru, mouku, prášek do pečiva a sůl.
  3. Přidejte měkké máslo pokrájené na kousky a rukama propracujte směs, až z ní budou drobné hrudky.
  4. Opatrně vmíchejte mléko a vejce.
  5. Velkou lžící pokládejte těsto na ovocnou směs vedle sebe, utvořte 2–3 řady kopečků.
  6. Zapékejte cca 35 minut, dokud vrchní vrstva nezhnědne.

Švestkové chutney

Budete potřebovat:

  • 1 kg vypeckovaných švestek
  • 2 najemno nakrájené cibule
  • 225 g rozinek
  • trošku nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • ½ lžičky soli
  • 600 ml bílého vinného octa
  • 400 g cukru krupice

Příprava:

  1. Do velkého hrnce vložte švestky, cibuli, rozinky, zázvor, koření, sůl, ocet a přiveďte k varu.
  2. Snižte teplotu, vařte cca 10 minut do změknutí, občas promíchejte. Přidejte cukr, míchejte, dokud se nerozpustí.
  3. Vařte cca 20–30 minut, občas promíchejte. Směs by měla být hustá a vláčná.
  4. Horké chutney nalijte do čistých suchých horkých sklenic, dobře uzavřete.
  5. Skladujte na suchém chladném místě, před ochutnáním nechejte odležet alespoň dva týdny.

 

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

Sdílej článek

Povězte nám svůj názor