Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti Vůně perníku se s českými Vánoci pojí odnepaměti. Podle archivů se u nás první takové medové pečivo vyrábělo a prodávalo již ve 14. století. To ale ještě nebyl perník, jaký známe dnes. Podle pepře, který mimo jiné obsahoval, se mu říkalo Peprník a prodávali jej celetníci, což byli vlastně […]
Sdílej článek
Vůně perníku se s českými Vánoci pojí odnepaměti. Podle archivů se u nás první takové medové pečivo vyrábělo a prodávalo již ve 14. století. To ale ještě nebyl perník, jaký známe dnes. Podle pepře, který mimo jiné obsahoval, se mu říkalo Peprník a prodávali jej celetníci, což byli vlastně pekaři. Pravděpodobně není nikdo, kdo by neznal pardubický perník. Ale slyšeli jste o tradičních Loketských perníčkách?
Do výroby Loketských perníčků se pustila Galerie Cafe, rodinná kavárna s keramickou dílnou a galerií. Jejich výroba bezlepkových perníčků navazuje na dříve tradiční Loketský perník (německy Elbogener Pumpernickel), který od roku 1828 v Lokti vyráběl Kalr Schmelzer. Receptura tehdy vycházela z norimberského perníku. Tradice Loketských perníčků se v Lokti obnovila v roce 2014, o dva roky později získaly titul Regionální potravina Karlovarského kraje. Mají kulatý tvar, hnědou medovou barvu a jsou vyráběny ve dvou druzích – s polevou a bez ní. Obsahují mandle, ořechy, kandované ovoce, zázvor či rum. Perníčky jsou vyráběny ručně a z kvalitních surovin. Chcete vědět víc? Navštivte web regionalnipotravina.cz nebo si rovnou stáhněte aplikaci.