Dlouhá zima a mráz, málo světla a nejasné vyhlídky na příchod jara mohou u mnoha lidí způsobit úbytek energie a dobré nálady.
Sdílej článek
Přirozenou cestou, jak načerpat sílu a udržet si dobré zdraví, je konzumace dostatečného množství ovoce. Sáhněte například po švestkách, které se po Karlu IV. říká Karlátka. Ideální formou na zimu jsou pak ty sušené. Kromě řady prospěšných látek, vitamínů a minerálů obsahují také pektin, který pomáhá tvorbě endorfinu – hormonu dobré nálady. A s úsměvem jde přeci všechno líp! Spolehlivým vodítkem při výběru takového ovoce může být značka Regionální potravina.
Do této rodiny patří také farma U Švestkové dráhy, která vznikla v roce 2017 a úzce navazuje na farmářskou a zpracovatelskou činnost provozovanou od roku 2010 Karlou Ščepkovou z Bělušic. Pěstování ovoce a jeho zpracování probíhá v režimu certifikované BIO produkce. Karlátka, sušené švestky z odrůdy JOJO, pocházejí z BIO produkce vlastního sadu nacházejícího se v CHKO Českého středohoří v Bělušicích u Mostu. Švestky jsou ručně načesány, omyty, vytříděny a poté vyskládány na síta. Při sušení se snaží farma co nejvíce přiblížit tzv. RAW FOOD potravině. Ke konci sušení se vytřídí optimálně usušené švestky od těch přesušených nebo nedosušených. Na závěr bez použití konzervantů jsou vakuově zabaleny. Chcete vědět víc? Navštivte web regionalnipotravina.cz nebo si rovnou stáhněte aplikaci.