Dětská rádia na Pigy.cz

Večeře, se kterou sklidíte úspěch: Plněné zapékané tortilly

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Potřebujete tip na jídlo, které bude chutnat malým i velkým, dá se sbalit s sebou na svačinu i na delší cesty autem a také z velké části připravit před příchodem návštěvy? Pak vyzkoušejte plněné zapékané tortilly.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Budete potřebovat:

Na masovou směs:

  • cca 0,5 kg mletého hovězího masa
  • 2 cibule
  • trochu másla
  • 400 g krájených rajčat z konzervy
  • 120 g hustého sladšího rajského protlaku
  • sůl
  • cca lžičku třtinového cukru
  • čerstvě nadrcený černý pepř
  • 1,5 lžičky čerstvě nadrcených semínek koriandru
  • 1,5 lžičky čerstvě nadrcených semínek bílé hořčice
  • lžičku čerstvě nadrceného římského kmínu
  • cca šest nadrcených kuliček nového koření
  • 1,5 lžičky sušeného tymiánu (nebo trochu čerstvého)
  • 2 lžičky sladké papriky
  • trochu mletého chilli nebo vloček z chilli (kdo chce)
  • 3 lžičky kakaa (opravdu!)
  • 3 stroužky česneku
  • hrnek kukuřice

K podávání:

  • tortilly
  • strouhaný čedar
  • zeleninový salát jako přílohu

Na dip:

  • 100 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • lžičku hořčice
  • lžíci citronové šťávy
  • trochu soli a bílého pepře
  • čerstvé bylinky (například zelená petrželka a libeček)

Postup:

  1. Nejdříve si na másle osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, na rozvonění k ní přidáme pepř, koriandr, hořčičné semínko, římský kmín a nové koření.
  2. Až bude cibulka zlátnout, přidáme mleté maso, prolisované stroužky česneku a osolíme. Po jeho osmažení přidáme papriku, chilli, rajčata, protlak a trochu horké převařené vody.
  3. Cca po půl hodině dušení pod pokličkou a občasného promíchávání vsypeme tymián, kakao a trochu cukru. Rajčata a protlak bývají někdy dost kyselé a cukr je tam pro vyrušení nechtěné chuti, s kakaem se nebije. Při vaření hlídáme i obsah vody, směs má být hustší, ale ne vysušená.
  4. Cca po další půlhodině přidáme kukuřici a vaříme ještě asi 10 minut.
  5. Směs naložíme na tortillu a posypeme ji strouhaným čedarem tak, aby tortilla šla zabalit do ruličky. Nejdříve přeložíme oba svislé okraje a následně ji odspodu srolujeme, aby nám z ní nic nemohlo vypadnout.
  6. Takto svinuté tortilly dáme zapéct do kontaktního grilu nebo do příslušného nástavce do toustovače. Podáváme s dipem a zeleninovým salátem.

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor