Tip na tradiční pochoutku, která vaše děti potěší. Čas přípravy 60 minut.
Sdílej článek
Má-li se vám při vzpomínce na Valašsko vybavit nějaké ovoce, tak by to určitě měly být švestky.
Právě ty se tady vyskytují v několika různých způsobech – sušené nesmí chybět na štědrovečerním stole, „kapalné“ zase bojují proti všem neduhům i chlapské žízni, a potom čerstvé a s těmi se každá pořádná hospodyně vypořádala po svém. Buď je zavařila, uvařila nebo naložila. A protože na stromech už švestky právě dozrávají, nabízím vám recept na švestkové knedlíky, které jsou pro Valašsko tradičním jídlem.
Čas přípravy: 60 min.
Náročnost: středně těžké
Počet porcí: 4
Budete potřebovat
- asi 1 kg brambor
- hrubou mouku
- dětskou krupici
- 1 vajíčko
- sůl
- švestky
- tvaroh
- mletý cukr
- máslo
Postup
Brambory si den předem uvaříme ve slupce, slijeme vodu a necháme do druhého dne vychladnout. Druhý den je oloupeme a pomeleme na masovém mlýnku. Přidáme vajíčko, trochu soli a postupně přisypáváme hrubou mouku a dětskou krupici až nám ze surovin vznikne těsto, které se nelepí na ruce.
Švestky umyjeme pod tekoucí vodou, pokud máme chuť, můžeme je i rozpůlit a vytáhnout pecku. Z těsta si kousek odebereme, v ruce uděláme kuličku, kterou „rozplácneme“, doprostřed vložíme švestku a zabalíme do těsta.
Když máme knedlíky nachystané, uvaříme je v osolené vodě. Cca po 5 minutách, co vyplavou knedlíky na hladinu, zkusíme jeden rozkrojit a ověřit, zda-li je již uvařený. Poté můžeme vytáhnout celou várku.
Knedlíky naservírujeme na talíř, přidáme tvaroh, posypeme mletým cukrem a polijeme trochou rozpuštěného másla.
_tip_