Také každý rok zkoušíte nějaký recept na vánočku a nikdy to nevyjde dle vašich představ? Tohle byl i můj případ do doby, než mi moje bývalá „skoro tchýně“ dala tento skvělý recept, o který se s Vámi dnes podělím. Od té doby, co dělám tuto vánočku, tak se mi nestalo, že by se někdy nepovedla.
Sdílej článek
Ingredience na 2 vánočky:
- 500 g hladká mouka
- 500 g polohrubá mouka
- 200 g moučkový cukr
- 250 g Hery
- 50 g droždí
- 2-3 vejce
- vanilkový cukr
- 1 hrnek mléka
- špetka soli
- citronová kůra
- rozinky, mandle, kandované ovoce
Postup:
- Připravíme si kvásek z vlažného mléka, droždí a vanilkového cukru. Ten pak dáme pod utěrkou uležet, dokud se nám nevytvoří tzv. čepice (vykynutý zpěněný kvásek), tj. cca 30 minut.
- Mezitím si přesejeme mouku, přidáme do sypké směsi cukr a špetku soli.
- Do této směsi přidáme rozpuštěnou Heru, kvásek a vejce a mícháme a hněteme, dokud není těsto zcela kompaktní a dobře prohnětené. Přidáme buď kandované ovoce nebo rozinky, ale těsto se obejde i bez těchto přísad.
- Opět dáme uležet a vykynout.
- Po cca 3 hodinách umotáme vánočku (jednotlivá patra doporučuji potřít bílkem, aby se nám vánočka zpevnila) a opět necháme na plechu vykynout cca hodinu.
- Následně potřeme vajíčkem a dozdobíme například mandlemi.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C cca 45 minut až hodinku.
- Upečenou vánočku ještě pocukrujeme.
Tak přeji, aby se povedla i vám a budu se těšit na případné fotky vašich vánoček. Krásné Vánoce.