2
K předvánoční atmosféře neodmyslitelně patří pečení cukroví. Vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, vosí hnízda či medové perníčky jsou osvědčené hity, na které sází většina hospodyněk. Co takhle ale letos zkusit i chutné recepty našich předků, které mnozí už vůbec neznají?
Sdílej článek
2
Masarykovo cukroví
Jednou z pochoutek, která prý nikdy nesměla chybět na vánočním stole prezidenta T. G. Masaryka, je takzvané „Masarykovo cukroví“. Jde o laskominu chutnou, a navíc jednoduchou.
Co budete potřebovat?
- 30 dkg hladké mouky
- 17 dkg lískových oříšků
- 10 dkg moučkového cukru
- 20 dkg Jihočeského másla
- 1 žloutek
Postup:
Nejprve oříšky mírně opražte na plechu, poté zbavte slupek a nechte asi půl hodiny namočené v horké vodě. Oschlé nahrubo nasekejte.
Smíchejte s moukou, tukem, cukrem a žloutkem a připravte si tak těsto. Udělejte si z něj zhruba pět centimetrů tlusté válečky, které poté dejte do lednice přes noc odstát – ztuhnout.
Ráno z válečků nakrájejte asi půlcentimetrová kolečka a na plechu vyloženém pečicím papírem pečte v předehřáté troubě při 180 stupních asi 8 minut. Po vyjmutí zchladlé obalte v moučkovém cukru.
Staročeské zázvorky
V 19. století patřily mezi nejoblíbenější vánoční cukroví karamelky, medáky a také zázvorky, které se z města postupně rozšířily i do vesnických chalup. Zkuste zázvorky také, velmi rychle provoní váš byt a navodí tu pravou atmosféru Vánoc. Pozor ale, potřebují minimálně 14 dnů na odležení, takže se do nich pusťte včas!
Co budete potřebovat?
- 560 g hladké mouky
- 500 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup:
Všechny suroviny důkladně promíchejte. Dobré propracování je důležité proto, aby se čerstvý zázvor v těstě rovnoměrně rozložil. Těsto má být trochu tužší, ale nesmí se drolit. Vyválejte z něho asi 4 milimetry silnou placku. Z ní pak vykrajujte různé tvary.
Sušenky vyskládejte na plech potažený pečicím papírem a nechte do druhého dne uležet na chladnějším místě. Poté pečte při 220 stupních necelých osm minut. Hotové zázvorky poznáte podle narůžovělých okrajů. Změknout je nechte v dóze v chladnější spíži. Týden před Štědrým dnem cukroví dle vlastní fantazie nazdobte – například citronovou polevou, jedlými perličkami či barevným sypáním.
_tip_