Dětská rádia na Pigy.cz

Vánoční cukroví našich předků

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

K předvánoční atmosféře neodmyslitelně patří pečení cukroví. Vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, vosí hnízda či medové perníčky jsou osvědčené hity, na které sází většina hospodyněk. Co takhle ale letos zkusit i chutné recepty našich předků, které mnozí už vůbec neznají?

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Masarykovo cukroví

Jednou z pochoutek, která prý nikdy nesměla chybět na vánočním stole prezidenta T. G. Masaryka, je takzvané „Masarykovo cukroví“. Jde o laskominu chutnou, a navíc jednoduchou.

Co budete potřebovat?

Postup:

Nejprve oříšky mírně opražte na plechu, poté zbavte slupek a nechte asi půl hodiny namočené v horké vodě. Oschlé nahrubo nasekejte.

Smíchejte s moukou, tukem, cukrem a žloutkem a připravte si tak těsto. Udělejte si z něj zhruba pět centimetrů tlusté válečky, které poté dejte do lednice přes noc odstát – ztuhnout.

Ráno z válečků nakrájejte asi půlcentimetrová kolečka a na plechu vyloženém pečicím papírem pečte v předehřáté troubě při 180 stupních asi 8 minut. Po vyjmutí zchladlé obalte v moučkovém cukru.

Staročeské zázvorky

V 19. století patřily mezi nejoblíbenější vánoční cukroví karamelky, medáky a také zázvorky, které se z města postupně rozšířily i do vesnických chalup. Zkuste zázvorky také, velmi rychle provoní váš byt a navodí tu pravou atmosféru Vánoc. Pozor ale, potřebují minimálně 14 dnů na odležení, takže se do nich pusťte včas!

Co budete potřebovat?

  • 560 g hladké mouky
  • 500 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup:

Všechny suroviny důkladně promíchejte. Dobré propracování je důležité proto, aby se čerstvý zázvor v těstě rovnoměrně rozložil. Těsto má být trochu tužší, ale nesmí se drolit. Vyválejte z něho asi 4 milimetry silnou placku. Z ní pak vykrajujte různé tvary.

Sušenky vyskládejte na plech potažený pečicím papírem a nechte do druhého dne uležet na chladnějším místě. Poté pečte při 220 stupních necelých osm minut. Hotové zázvorky poznáte podle narůžovělých okrajů. Změknout je nechte v dóze v chladnější spíži. Týden před Štědrým dnem cukroví dle vlastní fantazie nazdobte – například citronovou polevou, jedlými perličkami či barevným sypáním.

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

Sdílej článek

Povězte nám svůj názor