Dětská rádia na Pigy.cz

Vyrazte na šípky, budou se vám hodit!

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Je docela velká pravděpodobnost, že až půjdete s dětmi na procházku, narazíte na šípkový keř. A protože už nastal čas jejich sklizně, doporučujeme natrhat na zimu pěknou zásobu.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Co skrývá šípek?

Jak je dobře známo, šípek obsahuje vysoké množství vitaminu C, ale najdete v něm i vitamin B a K, vápník, hořčík, lutein, kyselinu pantotenovou, kyselinu listovou a další zdravé látky.

Oceníte ho při nachlazení, rýmě a viróze. Šípek posílí vaši imunitu, pomůže tělu zbavit se škodlivin, ochrání buňky proti volným radikálům a pročistí vaše ledviny, játra a močovod. Obsažené minerály mají skvělý vliv na pevnost nehtů a vlasů. Už naše babičky popíjely šípkový čaj a doporučovaly na ho problémy s trávením, hlavně s plynatostí, při bolestech, otocích kloubů, silném menstruačním krvácení nebo při hemoroidech.

Jak a kdy šípek sbírat?

Zralé šípky sbírejte za slunečného dne přímo do košíku. Určitě je nesbírejte do igelitové tašky nebo pytlíku, mohly by se vám rychle zapařit. Vybírejte jen tvrdé plody jasně červené barvy. Pokud budete šípky sušit, vydejte se na sběr ještě před prvními mrazíky. Šípkům na marmelády mrazík neuškodí. Vyhýbejte se keřům v okolí rušných silnic, ale také těm, co rostou poblíž polí, u nich hrozí, že jsou znečištěny pesticidy. Ideální budou keře v parcích, kolem lesních cest a nebo na mezích.

Jak šípky sušit?

Čerstvé šípky vám vydrží doma bez úpravy maximálně dva týdny za předpokladu, že budou v chladu a temnu. Aby vám vydržely celou zimu, budete je muset nasušit, zamrazit nebo zpracovat do sirupu, oleje nebo třeba likéru. Nejčastěji se ale šípky suší v sušičce na ovoce, a to při teplotě kolem 40-50 °C několik dní, dokud nejsou úplně suché. Před sušením nasbírané plody důkladně zkontrolujte, omyjte, očistěte od větviček, lístků a stopek a osušte čistou utěrkou. Pokud budete šípky sušit v troubě, rozložte je v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby na nejnižší teplotu a dejte sušení čas. Správně usušené plody mají červenou až tmavou barvu a při doteku se drolí nebo praskají. Po dokončení sušení nechte šípky vychladnout a skladujte v uzavíratelné nádobě nejdéle jeden rok.

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor