Dětská rádia na Pigy.cz

Zdravé fazolové burgery

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Luštěniny jsou stále podceňované a ti mladší z nás nad nimi mnohdy ohrnují nos. Ve skutečnosti jsou ale skvělým zdrojem bílkovin a navíc mohou sloužit jako náhražka masa. Dokonce i v burgerech! Že nevěříte? Vyzkoušejte jejich odlehčenou fazolovou variantu vhodnou i pro děti. Jako přílohu zvolte zeleninové hranolky, nebo zkuste domácí bulky.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Budete potřebovat:

Na hamburgerové bulky (asi 6 ks):

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 80 ml oleje
  • 125 ml mléka
    čerstvé droždí
  • cukr moučka
  • semínka dle vlastního výběru
  • sůl

 

Na hranolky:

  • 1 celer
  • 500 g mrkve
  • olivový olej
  • sůl
  • oregano

 

Na burgery (6 ks):

  • 2 plechovky červených fazolí ve slaném nálevu
  • 200 g strouhanky
  • 1 cibule
  • 1 žloutek
  • 50 g vařené quinoy
  • italské bylinky dle výběru
  • pepř
  • sůl
  • rostlinný olej

Postup:

Zeleninové hranolky:

  1. Vyložte plech pečicím papírem. Nakrájejte zeleninu na hranolky a vyskládejte do jedné vrstvy na plech.
  2. Zakápněte olejem, osolte a posypte oreganem. Pečte 30 minut na 180 stupňů.

 

Domácí bulky:

  1. Smíchejte dvě lžíce cukru s vlažným mlékem a přidejte rozdrobené droždí. Uložte na teplém místě, nechte vzejít kvásek a ve velké míse zatím smíchejte ostatní ingredience.
  2. Až kvásek vzejde, přidejte ho do mísy k ostatním surovinám a vypracujte těsto. Vzniklý bochánek posypte zlehka moukou, dejte pod utěrku a nechejte na teplém místě hodinu kynout.
  3. Vykynuté těsto vyndejte na pomoučněný vál, znovu propracujte a rozdělte na 6 stejných dílků. Z každého vytvarujte bulku, kterou položte na plech s pečicím papírem.
  4. Bulky potřete vejcem, posypejte semínky. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut, dokud kůrka nezezlátne.
  5. Každou bulku rozkrojte a před naplněním a podáváním opečte na malé kapce oleje z obou stran do křupava.

 

Fazolové burgery:

  1. Fazole sceďte a rozmixujte.
  2. Přidejte k nim 80 g strouhanky, žloutek, quinou, krájenou cibuli a bylinky. Osolte a lehce opepřete. Vše důkladně promíchejte.
  3. Nechte vzniklé těsto chvíli odpočinout a poté z něj vytvarujte 6 karbanátků. Zlehka obalte ve zbylé strouhance.

 

Hotovo! Podávat můžete s barevným salátem a jogurtovým dipem.

 

 

 

 

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor