Dětská rádia na Pigy.cz

Zkuste naše 3 recepty na nejlepší jahodové pochoutky

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kdo by nemiloval jahody! Jsou sladké, šťavnaté, úžasně voní létem a skvěle chutnají. A nejen to, mají i minimum kalorií a spoustu pozitivních účinků na naše zdraví.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jahody mají ostře červenou barvu díky anthocyaninu, který pomáhá jahody chránit před bakteriemi a škůdci. Tento velmi silný antioxidant ale významně působí i na lidský organismus před řadou chorob chrání i nás. Jahody jsou také bohaté na vitamíny a minerální látky. Obsahují například vysoké množství vitamínu C, vitamíny skupiny B, E a A, a taky spousta důležitých minerálů jako je například vápník, draslík, hořčík, železo či zinek. Dá se říct, že jahody jsou vlastně sladkým a šťavnatým multivitaminem. Díky tomu, že o obsahují až 90% vody, mají minimum kalorií a dostatek vlákniny, cítíme se po jejich konzumaci déle sytí.

Jahody ale milují i děti. Každá oslava vysvědčení, narozeniny nebo dětská party se těžko obejde bez jahodových dobrot. Vyzkoušejte naše recepty, které potěší nejen dětské strávníky, ale předčí i mnohé kalorické zákusky.

1/ Nepečené jahodové tiramisu si zamiluje celá rodina

Budete potřebovat:

  • 500 g jahod
  • 400 g mascarpone
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 100 g cukru krystal
  • 200 ml vody
  • 3 balíčky vanilkového cukru
  • citronová šťáva
  • kakao
  • 30 ks cukrářských piškotů

Postup:

  1. Vodu přiveďte k varu, vsypte cukr a svařte na sirup.
  2. Sirup odstavte ze sporáku a přidejte šťávu z jednoho citronu a nechte vychladnout.
  3. 400 g jahod rozmixujte ručním mixérem a smíchejte s mascarpone a vanilkovým cukrem.
  4. Ze smetany vyšlehejte šlehačku a vmíchejte ji do jahodové směsi.
  5. Cukrářské piškoty namáčejte ve vychladlém sirupu a skládejte je na dno dortové formy.
  6. Na piškoty navrstvěte polovinu krému, posypte nadrobno nakrájenými jahodami a uhlaďte.
  7. Na jahody poklaďte další vrstvu piškotů namočených v sirupu a naneste zbytek krému.
  8. Vrch hustě posypte kakaovým práškem.
  9. Nechte v lednici odležet do druhého dne. Dobrou chuť!

2/ Našlehaný jahodový mléčný koktejl nejen na dětskou párty

Budete potřebovat:

  • čerstvé jahody
  • studené plnotučné mléko
  • cukr podle chuti

Postup:

  1. Rozmixujte čerstvé jahody s trochou cukru na hustý sirup.
  2. Jahodový sirup přelijte do skleničky a skleničku opatrně naklánějte tak, aby se sirup rozlil po celém jejím obvodu.
  3. Napěňte ledově vychlazené mléko pomocí ručního šlehače nebo šlehačem na cappuccino a nalijte do sklenice.
  4. Servírujte s brčkem a  kostkami ledu.

3/ Tvarohové noky v jahodové omáčce téměř bez mouky

Budete potřebovat:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g očištěných jahod
  • 2 lžíce másla
  • cukr moučka
  • dětská krupice

Postup:

  1. Uvařte vodu ve velkém hrnci a osolte.
  2. Tvaroh rozbalte, zabalte do papírového ubrousku a vymačkejte přebytečnou tekutinu, abyste získali suchý až mírně drolivý tvaroh, bude se s ním lépe pracovat a nebude se lepit.
  3. Z tvarohu tvarujte malé noky nebo kuličky, které obalte v dětské krupici.
  4. Jahody nakrájejte na menší kousky a nechte je v kastrůlku minutu podusit na rozpuštěném másle.
  5. Odstavte z plamene a nechte dojít pod poklicí.
  6. Až jahody pustí šťávu, promíchejte je a doslaďte cukrem podle chuti.
  7. Noky opatrně vkládejte do vroucí vody a povařte jednu až dvě minuty.
  8. Vylovte je děrovanou naběračkou. Noky servírujte s dušenými jahodami.

Dobrou chuť!

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor