Dětská rádia na Pigy.cz

Zlepšete si zdraví svých střev! Začněte fermentovat

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vypěstovali jste si na zahrádce velkou úrodu zeleniny nebo našli v lese velké množství hub a teď přemýšlíte, jak je nejlépe uchovat? Díky fermentaci uchováte veškeré přebytky úrody a navíc podpoříte své zdraví!

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Fermentace, co to vlastně je?

Fermentace, neboli kvašení nebo kysání, označuje proces přeměny organických látek na látky jednodušší, během kterého dochází k  prudkému rozvoji mikroorganismů. Díky tomu vznikne prostředí, které chrání potraviny před kontaminací toxickými látkami i mikrobiálním rozkladem. Mikroorganismy, především jejich enzymy označované jako fermenty, získávají kvašením energii. Ta se využívá při konzervaci různých druhů potravin, ale také k výrobě alkoholických nápojů nebo třeba kysaných mléčných produktů.

Fermentovat se dá dvěma různými způsoby:

  1. za přístupu vzduchu – to se nazývá aerobní kvašení, například octové nebo citrónové kvašení
  2. bez přístupu vzduchu – tedy anaerobní kvašení, například alkoholové či mléčné kvašení

Jak fermentace probíhá?

K fermentaci se využívá velké spektrum mikroorganismů, jsou to různé bakterie, kvasinky nebo plísně. Záleží na tom, zda jsou mikroorganismy a jejich enzymy v potravinách samy přítomné, nebo je jako startovací kultury musíte k potravinám přidat.

Mezi nejznámější fermentované potraviny patří kvašená zelenina jako zelí, okurky a kimči, kysané mléčné výrobky  od jogurtů, přes tvaroh, kefír až po zrající sýry, dále pak fermentované uzeniny jako klobásy, salámy, špek, luštěniny – např. sójová omáčka, miso, tempeh, fermentované obiloviny v kváskovém pečivu a fermentované nápoje, sem patří pivo, víno, medovina a cider.

Proč fermentovat?

Jedná se o skvělý způsob, jak některé suroviny uchovat na delší dobu. Navíc fermentování dokáže učinit potraviny stravitelnější a často i chutnější, zvyšuje nutriční hodnoty některých látek a má pozitivní vliv na lidské zdraví. Kvašení totiž prokazatelně zvyšuje výživovou hodnotu potravin, přeměňuje složitější látky na jednodušší, a z toho důvodu činí některá jídla stravitelnějšími. Pomocí enzymů dochází ke štěpení polysacharidů na cukry a bílkoviny se postupně rozkládají na přímo využitelné aminokyseliny. Kvašení také pomáhá snížit obsah anti-nutričních látek jako např. kyselinu šťavelovou nebo fytovou, díky čemuž budete lépe vstřebávat obsažené minerály.

Vedle toho, že fermentace zlepšuje chuť a stravitelnost některých potravin, působí skvěle i na lidský organismus. Nejen, že vysoce snižuje obsah toxických látek v potravinách, ale během procesu vznikají i probiotické látky, které posilují imunitu, chrání před rozvojem bakteriálních infekcí, zlepšují zdravotní stav střev a snižují projevy některých alergií.

10 důvodů, proč byste měli jíst fermentované potraviny i vy:

  1. Jde o přírodní konzervaci zeleniny.
  2. Fungují jako přírodní probiotika.
  3. Obsahují vysoké množství enzymů pro podporu trávení.
  4. Jsou bohaté na vitaminy skupiny B, K2, C a A.
  5. Podporují dobrou imunitu.
  6. Lépe vstřebáte minerály a ostatní živiny z potravy.
  7. Obsahují antibiotické a antikarcinogenní vlastnosti.
  8. Zlepšují trávení jiných potravin.
  9. Snižují chutě na sladké a pomáhají vyplavit z těla toxiny.
  10. Obnovují zdravý mikrobiom ve střevech a střevní peristaltiku.

 

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor