Dětská rádia na Pigy.cz

Zmrzlina, koktejl nebo na grilu? Zkuste 4 netradiční recepty z meruněk

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Meruňky se nejčastěji díky své lehce kyselé chuti přidávají do koláčů nebo ovocných knedlíků. Výborná je ale i meruňková zmrzlina, koktejl, koláč s pudinkem nebo připravené na grilu.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Meruňky nejen fantasticky chutnají, jsou i velice zdravé. Kromě vitamínů B a C obsahují například železo, draslík, křemík, beta-karoten nebo lykopen a jsou skvělým zdrojem vlákniny. Pomáhají udržovat dobrý stav zraku, zlepšují náladu a chrání naše srdce. Dokonce obsahují také málo kalorií, že si je můžete dosyta užít i při hubnutí. Vyzkoušejte jeden z našich receptů!

1/ Meruňkový koktejl

  • Budete potřebovat:
  • 5 meruněk
  • Půl litru mléka
  • 1 lžíci cukru nebo meduą
  • 1 kopeček vanilkové zmrzliny

Postup:

  1. Meruňky vypeckujte a pokrájejte je na malé kousky.
  2. Do vyšší nádoby nalijte mléko, přisypte cukr a nakrájené meruňky.
  3. Vše mixujte do hladka.
  4. Nakonec přidejte zmrzlinu, ještě chvíli mixujte a podávejte.

2/ Pudinkový koláč s meruňkami z listového těsta

Budete potřebovat:

  • 2 balíčky listového těsta s pečicím papírem
  • 3 sáčky vanilkového pudinku
  • 1 litr mléka
  • 4 lžíce krystalového cukru
  • sáček piškotů
  • meruňky čerstvé nebo kompotované
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Nejprve uvařte pudink s krystalovým cukrem a pokrájejte vypeckované meruňky na menší kousky.
  2. Listové těsto položte na dno formy i s pečicím papírem.
  3. Na těsto vyskládejte dětské piškoty, nakrájené meruňky a zalijte lehce vychladlým pudinkem.
  4. Na pudink rozetřete druhé rozválené listové těsto a dejte do vyhřáté trouby na 180 stupňů.
  5. Pečte asi 35 minut.
  6. Že je koláč upečený, poznáte podle nazlátlé barvy těsta.
  7. Před podáváním nechte koláč v lednici dobře ztuhnout.

3/ Grilované meruňky

Budete potřebovat:

  • 6-8 meruněk
  • bílý smetanový jogurt nebo kelímek zakysané smetany
  • 1-2 lžíce cukru podle chuti a kyselosti meruněk
  • skořici podle chuti
  • citronovou kůru
  • tenký plátek másla
  • vanilkový cukr podle chuti

Postup:

  1. Meruňky překrojte na půlky. V míse promíchejte cukr se skořicí a citronovou kůrou.
  2. Půlky meruněk vyskládejte řeznou stranou do cukru a nechte chvilku odpočívat.
  3. Grilovací pánev potřete máslem a meruňky s cukrem položte řeznou stranou dolů.
  4. Grilujte asi tak 4-5 minut do změknutí.
  5. Zatímco se budou meruňky opékat, do misky se zbylým cukrem vlijte jogurt nebo zakysanou smetanu a podle chuti dochuťte vanilkovým cukrem.
  6. Hotové meruňky položte na talíř. Na pánev se zkaramelizovaným cukrem nalijte trochu vody a nechte vodu vypařit. Získáte hustý sirup.
  7. Sirup můžete ochutit trochou cukru nebo medu.
  8. Meruňky podávejte s ochuceným jogurtem zalité sirupem.

4/ Domácí smetanová meruňková zmrzlina

Budete potřebovat:

  • 8 větších zralých meruněk
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 50 ml zakysané smetany
  • 30 g třtinového cukru

Postup:

  1. Vypeckované meruňky pokrájejte a rozmixujte s cukrem dohladka.
  2. V druhé míse vyšlehejte dotuha smetanu a jemně do ní vmíchejte meruňkovou dřeň a zakysanou smetanu.
  3. Směs přelijte do uzavíratelné nádoby a vložte na 6 hodin do mrazáku.
  4. Během mražení jednou za hodinu zmrzlinu zamíchejte, aby se v ní netvořily velké krystalky ledu.
  5. Podávejte v oblíbené misce nebo skleničce.

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor