Dětská rádia na Pigy.cz

5 věcí, kvůli kterým se vám nemusí povést cukroví

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Znáte ten pocit, kdy se po upachtěném dni v práci vrhnete na cukroví a ono nakonec nedopadne dle vašich představ? Většinou je příčinou malý detail, který ale umí zkazit vánoční náladu. Přinášíme vám proto pět rad, které vám pomohou k tomu, aby vaše cukroví bylo neodolatelné.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1/ Vanilkový a vanilinový cukr není totéž

Pokud chcete mít cukroví, které opravdu voní po vanilce, tak si musíte dát pozor na jeden drobný detail v písmenkách. V regálech obchodu totiž často leží velké množství tzv. vanilinových cukrů a jeden vanilkový se mezi nimi často ztratí. Zatímco vanilinový obsahuje pouze nějaké syntetické aroma, tak ten vanilkový opravdovou vanilku.

Tip: Nejlepší vanilkový cukr si můžete vyrobit i sami doma. Na dva hrnky cukru připadne jedna vyškrábnutá dřeň z vanilkového lusku. Vše důkladně promíchejte a vložte do uzavíratelné sklenice se zbytkem lusku alespoň na čtrnáct dnů. Pak můžete výsledek zkontrolovat.

2/ Podsypávat raději méně a stejnou moukou, jaká je v receptu

Pozor na podsypávání těsta při jeho rozvalování na vále. Cukráři jednoznačně doporučují sypat spíše méně, a pokud, tak buď stejnou moukou, jako je v receptu na těsto, nebo například moučkovým cukrem. Pokud budete podsypávat hodně, začne se těsto trhat a nebude mít po upečení ani požadovanou strukturu.

3/ Není máslo jako máslo

Rada, kterou už mi dávala moje babička. Na kvalitním másle se nesmí při pečení šetřit a u cukroví to platí dvojnásob. Doporučujeme se podívat na nějaký nezávislý test másel, abyste si udělali představu o tom, co které máslo obsahuje.

4/ Správné zacházení s těstem

Zejména u pečeného cukroví je důležité, aby bylo těsto dostatečně odleželé. Cukráři standardně doporučují alespoň 24 hodin v chladu. Než ale začnete s těstem pracovat, je dobré ho vyndat z lednice alespoň na hodinu, aby získalo pokojovou teplotu.

5/ Mouku prosívat

Pravidlo o prosívání mouky platí u každého pečení a u cukroví navíc prosátou mouku jednoznačně poznáte. Nejenže prosátá mouka je zbavená nečistot, ale je provzdušněná a upečené cukroví je pak kypré a přitom jemné.

 

 

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor