Po vánočních svátcích jsme plynule přešli do období předsevzetí. Ta mohou být různá. Pokud jde o zdraví, máme zatím ztížené podmínky při výběru vhodného sportu, ale kdo chce, cestu si najde. Do fitka si zatím nezajdeme, ale povánoční odlehčená strava tělu prospěje.
Sdílej článek
Není potřeba ohánět se vařečkou jako profík, naopak. Většina receptů na odlehčená jídla jsou překvapivě snadná. Například polévky. Za tímto účelem je ideální nakoupit mrkev, brokolici nebo červenou řepu a překvapí i známá čočková polévka, kterou nezahustíme moukou.
Tady jsou naše dva tipy.
1/ Polévka z červené řepy s mrkví
Budete potřebovat:
- 2 červené řepy
- 2 mrkve
- cibule
- česnek
- zeleninový nebo drůbeží vývar
- sůl
- slunečnicový olej
- koření či bylinky na dochucení dle vlastního výběru
- semínka či ořechy na dochucení
- kokosové mléko na dochucení
Postup:
- Omytou řepu v celku vložíme do pekáče s poklicí a upečeme do měkka. Trvá to cca dvě hodiny. Necháme vychladit, oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme cibuli nakrájenou na kousky, přidáme mrkev, česnek, sůl, případně další bylinky či koření.
- Restujeme cca 7 minut. Přidáme řepu, zalijeme vývarem.
- Rozmixujeme, případně dochutíme.
- Na talíři posypeme semínky a oříšky, můžeme též doladit kokosovým mlékem.
2/ Brokolicový krém
Budete potřebovat:
- 1 brokolice cca 500 g
- 3 – 4 brambory
- zeleninový vývar
- česnek
- cibule
- čerstvé bylinky
- sůl, pepř
- smetana/rostlinná smetana/kokosové mléko
Postup:
- Oloupané nakrájené brambory a omytou brokolici rozdělenou na růžičky uvaříme v páře. Přidáme také oloupaný košťál nakrájený na kousky.
- Připravíme si teplý vývar.
- V hrnci na oleji orestujeme cibuli, česnek, přidáme uvařené brambory a brokolici. Vše prohřejeme, osolíme a opepříme.
- Přendáme do mixéru, zalijeme teplým vývarem a přidáme bylinky podle chuti.
- Rozmixujeme do hladkého krému. Ten můžeme dochutit smetanou či rostlinnou smetanou nebo kokosovým mlékem.