Miluji dlouhá rána! Taková ta, kdy klidně stihnu vypít třeba i dva šálky kávy a mohu udělat skvělé banánové palačinky. Recept, který se osvědčil nejen proto, že chutná, ale také proto, že nám ideálně vyřešil otázku, co s těmi banány, které člověk zapomene den dva v batohu.
Sdílej článek
Teď jsem si vzpomněla na několik nepěkných zážitkům z mých školních let, kdy jsem na dně batohu našla banán, která tam pobyl podstatně delší dobu, než den dva, ale tuším, že podobné historky také znáte. Nyní zpět k mému milovanému dlouhému ránu s banánovými palačinkami…
Recept, jak si udělat hezčí ráno, najdete přímo zde.
Budete potřebovat:
- 1-2 zralejší banány (Záleží na velikosti a na tom, jaké množství palačinek chcete dělat. Obecně platí, kolik banánů, tolik vajec.)
- 1 větší vajíčko
- hrnek a půl mléka
- hrnek špaldové mouky (může být i obyčejná pšeničná nebo celozrnná)
- špetku soli
Postup:
- Ve větší míse si vidličkou rozmačkejte banán, přidejte vajíčko, mléko, (ideálně) špaldovou mouku a špetku soli. Vzhledem k přirozené sladkosti banánů není potřeba těsto nijak doslazovat, ale někdy se stane, že synovi zbydou ze školy ve svačinové krabičce kousky ovesných sušenek a ty pak do těsta klidně přidám. Vše dobře promíchejte.
- Pak už stačí na pánvi rozpálit trochu oleje (můžete použít i kokosový nebo máslo). Dávám opravdu jen malinko a během smažení už nepřidávám, tyto palačinky se dají dělat téměř na suchu. Jsou velmi vláčné a těžko se vám podaří nějak je vysušit.
- Dají se jíst jen tak nebo s trochu agávového, datlového či javorového sirupu. Já osobně mám ráda sirup v kombinaci se smetanovým jogurtem případně zakysanou smetanou a pokud chcete mít opravdu královské ráno, posypte si porci třeba borůvkami nebo třeba zrníčky granátového jablka.