Jsem jednou z maminek, které se po císařském řezu nespustila laktace, takže jsem byla od začátku odkázaná na umělou výživu. Byla jsem poučena o správném dávkování i intervalech krmení, ale jak doma připravit správně teplou vodu na jeho přípravu rychlostí blesku, to už mi nikdo nevysvětlil.
Sdílej článek
Aby byly v mléce zachované všechny účinné látky, je třeba ho připravovat z převařené kojenecké vody teplé 40 stupňů. První týden jsme tedy čarovali s teploměrem, rychlovarnou konvicí a mističkou se studenou vodou na chlazení lahvičky. Než jsem dosáhla kýžené teploty, bylo miminko ukřičené a hladové tak, že hltalo mléko společně se spoustou vzduchu a ty pak způsobovaly bolest bříška – prostě začarovaný kruh.
Po mnoha alchymistických pokusech nabízím rychlé a jednoduché řešení, bez nakupování drahých digitálních ohřívačů.
Do lahvičky na další krmení si připravte 3/4 dávky převařené vody, která zatím schladne na pokojovou teplotu. Ve chvíli, kdy se miminko začne hlásit o příděl, si uvařte zbývající podíl vody a ten pak smíchejte s vodou dopředu připravenou. Voda v pokojové teplotě, kterou doředíte zbytkem vroucí vám dá dohromady něco přes 40 stupňů, vodu o další dva stupně ještě schladí přidané sušené mléko a tak máte během minuty připraveno.
Nakonec přece jen zkuste teplotu hotového mléka na zápěstí, může se stát, že v únavě nenaředíte úplně v ideálním poměru, tak pozor ať miminko nespálíte.
Rada na závěr:
Dalším usnadněním celého procesu může být nákup speciální kojenecké vody, která se nemusí převařovat, takovou nabízí například drogerie DM.