Osúchy jsou tradiční krajové slané pečivo, které je charakteristické pro Valašsko i Slovensko. Známe ho v různých úpravách, ale nejčastěji v česnekové příchuti. Původně se dělávaly kulaté a sušily na plotně. Dnešní podoba se už trochu liší, ale chutnají stále výborně.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 900 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 1 lžičku cukru
- vlažnou vodu
- cca 70 ml oleje + 100 ml oleje na potření
- 1 hlavičku česneku
Postup:
Droždí rozdrobte do 100 ml vlažné vody s cukrem a nechejte asi 30 minut pracovat.
Do mouky vmíchejte sůl, přidejte kvásek, 70 ml oleje a postupně přidávejte vodu, dokud nevznikne polotuhé těsto.
To nechejte vykynout na dvojnásobek objemu.
Rozdělte ho na dva díly a každý díl vyválejte na plech vyložený pečícím papírem. Placky nechejte ještě chvíli kynout, potom potřete rozmačkaným česnekem v oleji. Můžete posypat nadrobno nakrájenou anglickou slaninou nebo špekem. Pečte cca 30 minut na 150 °C.
_tip_