Na svátečně nazdobeném stole o Velikonocích kromě kraslic a drobností pro koledníky určitě nesmí chybět ani nějaká doma upečená dobrota. Někdo dělá rolády, někdo perníčky, beránky nebo mazanec. Ten je také jedním ze symbolů těchto svátků.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 260 ml mléka
- 4 lžíce cukru
- 4 lžíce oleje
- 1 vanilkový cukr
- 500 g hladké mouky
- sůl
- droždí
- rozinky
- žloutek na potření
Postup:
Pokud jste zastáncem klasického kynutí, vyrobte si nejprve kvásek a následně z něj, za pomocí dalších přísad, vymíchejte těsto. Pro rychlejší postup můžete použít domácí pekárnu a její program na kynuté těsto.
Hotové těsto dáme na pomoučněný vál a vypracujeme z něj malý bochníček, který dáme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech, a necháme ještě chvíli kynout.
Potom jej potřeme žloutkem a dáme do teplé trouby.
Pečeme cca 30 minut na 150 °C.
_tip_