Ke svátku svatého Martina neodmyslitelně patří hned tři dobroty – svatomartinská husa, víno a rohlíčky. Právě rohlíčky mají zobrazovat podkovy koně svatého Martina, na němž přijíždí, aby nám nadělil první sněhové peřiny. Tradiční svatomartinské rohlíčky bývají s ořechovou náplní a chutnají skvěle. Dopřejte je nejen sobě, ale i mlsným jazýčkům svých dětí.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
Na těsto
- 400 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- sůl
- 150 ml 16% zakysané smetany
Na náplň
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 80 g mletého cukru
- 1 bílek
Postup:
Všechny ingredience na těsto dobře smíchejte a vypracujte hladké těsto. To rozdělte na cca 8 stejných dílů. Každý díl vyválejte zvlášť na pomoučněném válu a rozřežte jej na čtvrtiny. Na každou čtvrtinu pak dejte lžičku náplně, kterou smícháte z uvedených surovin.
Smotejte do tvaru rohlíčku, dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete zbylým žloutkem a pečte při 150°C cca 20 minut.
Před podáváním ještě můžete posypat moučkovým cukrem, ale není to vůbec nutné, budou chutnat skvěle i tak.
_tip_