Nejen pro vegetariány může být užitečné povědomí o obsahu bílkovin v rostlinné stravě. Ať už chcete dočasně odlehčit jídelníček, nebo vás tíží etická stránka chovu zvířat. Možná máte úplně jiný důvod. Bílkoviny, i ty rostlinné, jsou nezbytné pro naše zdraví, tak si porovnejme jejich zdroj v potravě.
Sdílej článek
Každý má jistě povědomí o tom, že nejlépe, co do obsahu bílkovin (po živočišných produktech), jsou na tom luštěniny.
- 100 g čočky obsahuje 20 g bílkovin, podobně je na tom fazole.
- I další rostliny ale obsahují nezanedbatelné množství bílkovin. Hrách a cizrna se také pohybují kolem 20 g bílkovin na 100 g.
- Taková quinoa nabídne cca 14 g bílkovin na 100 g, oves 13 g a pohanka 12 g.
- Žito kolem 11 g na 100 g.
- Sója je rekordman, poskytne vám zhruba 35 g bílkovin na 100 g váhy, ovšem je u ní více než jinde nutné dbát na zdroj a kvalitu suroviny.
- Mořské řasy jsou také luxusní zdroj, až 35 g/100 g.
- Arašídy nabídnou cca 20 g, ale také mnoho tuku. Dvě lžičky arašídového másla poskytnou zhruba 9 g bílkovin, ale současně 181 kcal, takže opatrně.
- Mandle, pistácie, kešu a dýňová semínka do jídelníčku určitě zařaďte, dopřejete si v průměru 10 g bílkovin na 100 g váhy.
- Nevyhýbejte se rýži a růžičkové kapustě.
Bílkovin se nebojte ani při hubnutí
Častý názor je, že mnoho bílkovin způsobuje růst svalové hmoty, proto se někdo může bílkovinám vyhýbat. Je to ovšem mýtus, protože (bohužel) svalovou hmotu nezískáte, pokud se o ni pohybem nezasloužíte. Samotná bílkovina v jídelníčku vám „pekáč buchet“ na břichu nezajistí.
Naopak bílkovina je nezbytná pro obnovu buněk, imunitní systém, tvorbu hormonů a enzymů a další procesy. Bez bílkovin tělo nebude fungovat. Je-li bílkovinám připisován význam při redukci váhy, je to proto, že nejsou primárně využívány jako zdroj energie. Tuto úlohu zastávají sacharidy. Jestli máte chuť nahradit živočišné bílkoviny rostlinnými, dobře je je nakombinujte a dbejte na obsah esenciálních aminokyselin.
_tip_