1
Jestli chcete, aby na vás u večeře rodina pěla ódy, pusťte se do bramborových placek. Příprava je sice trošku pracnější, ale výsledek stojí za to. Děti si je zamilují, dospělým připomenou dětství, kdy jim je babička dělala přímo na plotně.
Sdílej článek
1
Budete potřebovat:
- 600 g uvařených brambor
- 200 g polohrubé mouky + 100 g na podsypání
- špetku soli
- 50 g másla nebo sádla
- mák a povidla nebo slaninu a zelí
Postup:
- Brambory si klidně uvařte den předem. Je lepší, když jsou úplně studené. Oloupejte je a nastrouhejte najemno.
- Přidejte špetku soli, mouku a vypracujte těsto.
- Pořádně si pomoučete vál a začněte válet kousek těsta asi jako vajíčko. Záleží na velikosti vaší pánvičky, výsledek má být 1 mm tenká placka. Placky se rády lepí, proto se nebojte podsypávat.
- Rozehřejte si pánev na středním plameni. Zároveň si rozpusťte máslo nebo sádlo.
- Placku na sucho opečte, asi dvě minuty z každé strany. Může se stát, že se nafoukne, dejte pozor, ať vás nespálí horký vzduch.
- Opečenou placku z horní strany potřete rozpuštěným máslem nebo sádlem. Pánvičku očistěte od opadané mouky a dejte opékat další placku.
- Když máte hotovo, natřete povidly, posypte mákem a srolujte jako palačinku. Výborné jsou i naslano – například se zelím a slaninou.
_tip_