Druhým zimním receptem jsou zapečené bramborové lodičky, jejichž náplň zaručeně uspokojí i sebehladovějšího labužníka. Tým ve složení Jahů, Kokí a Mlaskoš vám ukáže, jak na ně.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 3 brambory
- 3 lžíce Jihočeského másla
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 1 vejce
- 1 menší cibule
- 50 g anglické slaniny
- 50 g sýra Sýrařův výběr Gouda
- 50 g Balkánského sýra bez příchutě
- hrst čerstvé pažitky
- ¼ lžičky soli
- špetka pepře
Postup:
Mřížku dejte do středu trouby a předehřejte ji na 200 °C. Brambory rozložte na mřížku a upečte je doměkka, trvá to asi 60-75 minut. Mezitím v pánvi na másle osmahněte slaninu a najemno nakrájenou cibulku, přidejte rozmarýn, aby se směs rozvoněla, a poté ho vyndejte. Nastrouhejte oba sýry najemno. Upečené brambory nechte trochu vychladnout, pak je podélně rozkrojte a opatrně vydlabejte lžičkou tak, aniž byste zespoda porušily jejich slupku. Vydlabanou dužinu osolte, opepřete, promíchejte s rozdrobenou opraženou slaninou, cibulí a většinou sýra. Pod gril do trouby dejte plech a předehřejte ho. Vydlabané brambory nejprve rozložte slupkou nahoru na plech a potřete je rozpuštěným máslem. Grilujte 1 minutu, pak obraťte, vnitřky vytřete máslem a grilujte, až budou lodičky křupavé a zlatohnědé. Do každé lodičky dejte náplň a posypte ji zbylým sýrem. Krátce zapečte pod grilem, dokud se sýr nerozpustí. Hotové lodičky dozdobte najemno nasekanou pažitkou.
_tip_