Jsou levné, zdravé, chutné a pro parné letní dny skvěle osvěžující. Naučte se dělat domácí limonády!
Sdílej článek
Jejich příprava je naprosto jednoduchá. Stačí jen otevřít lednici a sáhnout po kouscích ovoce či zeleniny. Nebo vyběhnout na zahrádku a natrhat pár lístků bylinek či květů. Prostě použijte to, co vám zrovna přijde pod ruku. A vaše děti vám při přípravě jistě rády pomohou.
Kombinace, které vás určitě nadchnou:
Připravte si karafu či džbánek o objemu minimálně 1 litr, naplňte studenou neperlivou či jemně perlivou vodou a dál kombinujte:
- hrst čerstvých či sušených levandulových květů + šťáva z jednoho citronu, kdo chce, může trochu osladit
- 1 salátová okurka nakrájená na kolečka, hrst mátových lístků (cukr)
- kousky z půlky ananasu, 2 snítky rozmarýnu, šťáva z půlky citronu
- dvě hrsti čerstvých malin a šťáva z jedné limetky
- hrst okvětních plátků růží, čerstvé jahody, kiwi
- bezpeckový meloun, pár lístků bazalky, citronová šťáva
- kolečka pomeranče, citronu, lístky meduňky, lžička medu
- trocha nastrouhaného zázvoru, šťáva z 1 citronu, lžička cukru
- hrst borůvek, 4 květy levandule, 5 lístků meduňky
Pár rad na závěr:
- Při použití citrusových plodů se slupkou vypijte do dvou, maximálně tří hodin od přípravy. Voda má totiž pak tendenci hořknout.
- Surovina vodu příjemně „ovoní“ zhruba po patnácti minutách.
- Po vypití džbánku ovoce netřeba vyhazovat, můžete ho klidně použít znova. Na chuti limonády to rozhodně nijak neubere.
A která kombinace je vaše nejoblíbenější?
_tip_