Dětská rádia na Pigy.cz

Chutně, slavnostně a zdravě i o Štědrém večeru

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vánoce nemusí být každoroční příležitostí k přejídání. Zkuste letos odlehčit svým bříškům a prozkoumejte možnosti o něco lehčí a zdravější večeře. Na lesku ani štědrosti nic neztratíte.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Všechny recepty počítají se čtyřmi lidmi i vašeho svátečního stolu.

Předkrm: lodičky s hruškou, sýrem a oříšky

Budete potřebovat:

  • 2 hrušky
  • 30g vlašáků
  • 2 lžíce octa
  • lžičku medu
  • 50g balkánského sýra (nebo nivy)
  • tvrdé listy ledového salátu
  • několik snítek tymiánu na ozdobu

Postup:

  1. Omyté hrušky nakrájejte popř. rozmačkejte vidličkou.
  2. Takto upravené je smíchejte s nasekanými ořechy a sýrem/sýry. ,
  3. Vše dochuťte octem, medem, můžete přidat trošku soli a pepře.
  4. Takto připravenou směs servírujte do omytých a dobře osušených listů ledového salátu, ozdobte snítkou tymiánu a servírujte.

Hlavní chod: pečený kapr s bramborovo-avokádovým salátem

Budete potřebovat:

  • cca 800 g kapra
  • máslo
  • sůl
  • cca 40 g hladké mouky
  • na salát: 500g brambory varného typu A, 1 avokádo, 2 lžíce olivového oleje, okurku, ředkvičky, mrkev, citron

Postup:

  1. Omyté filety kapra dobře usušte a nožem do nich udělejte několik zářezů, do kterých vetřete sůl, olivový olej a bylinky.
  2. Maso lehce poprašte hladkou moukou a na másle či oleji pečte v troubě dozlatova (na 180 stupňů, 20-30 minut).
  3. Uvařené brambory nechte vychladnout a poté je nakrájejte na kostičky.
  4. Přidejte okurku a ředkvičky a vařenou mrkev.
  5. Oloupané avokádo rozkrojte a dužinu smíchejte s olejem a citronovou šťávou, rozmačkejte popř. můžete rozmixovat. Dle chuti můžete dosolit a opepřit.
  6. Takto vzniklou avokádovou „majonézu“ poté vmíchejte do salátu. Nechte alespoň hodinu odpočívat v ledničce a poté servírujte k pečenému kaprovi.

Dezert: vánoční ovocný salátek

Budete potřebovat:

  • 50g sušených meruněk, švestek, broskví, jablek a banánu (typy ovoce dle vašich preferencí)
  • rozinky
  • 0,1 dcl pomerančové šťávy
  • 0,2 dcl vody
  • hřebíček, skořici

Postup:

  1. Ovoce povařte na středním plameni spolu s dalšími ingrediencemi.
  2. Jakmile ovoce změkne, vyndejte hřebíček a můžete podávat.
  3. Směs je možné servírovat samotnou, ale výborná je s jogurtem popřípadně s pudinkem.

 

Přiťuknout na zdraví si můžete sklenkou svého oblíbeného šumivého vína, které stačí letos ozvláštnit třeba tím, že do sklenky vsypete pár semínek granátového jablka, nebo kvůli barvě přidáte trošku brusinkového džusu.

Šťastné, veselé a chutné!

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor