2
Zatímco u spousty druhů zeleniny bychom z hlavy vysypali několik desítek nápadů a receptů, s jinými máme tendenci nakládat konzervativně. Růžičkovou kapustu většinou bez přemýšlení přidáme do zeleninové polévky, kde plave spolu s brambory, mrkví a petrželí. Její využití ale může být mnohem širší. Vyzkoušejte recept na salát z čerstvé růžičkové kapusty, která se oproti všem předpokladům nevaří, ale zůstává syrová, a zachovává si tak maximální množství prospěšného vitamínu A, C, železa i vápníku. Nalákejte i ty, kteří ještě nepřišli drobným růžičkám na chuť.
Sdílej článek
2
Budete potřebovat:
- 400 g čerstvé růžičkové kapusty
- hrst sušených brusinek
- hrst dýňových semínek
- 2 lžíce šťávy z čerstvého pomeranče
- kůru z půlky chemicky neošetřeného pomeranče
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce vinného octa
- 1,5 lžíce medu
- sůl
- pepř
- 5 lžic olivového oleje
Postup:
- Nejprve připravte zálivku. V misce smíchejte šťávu z pomeranče, dijonskou hořčici, vinný ocet, med, sůl a pepř.
- Dejte si pozor, abyste při strouhání kůry z pomeranče nezajeli příliš hluboko a nenastrouhali také bílou část, která je hořká. Snažte se strouhat jen oranžovou kůru z povrchu. Přidejte ji do zálivky.
- Pomalým proudem přilévejte olivový olej, který současně zašlehávejte. Zálivku dolaďte, přidejte med, pokud je příliš kyselá, nebo ocet, pokud je moc sladká. Odložte.
- Čerstvou růžičkovou kapustu důkladně omyjte, očistěte a nasekejte na menší kousky tak, jako byste sekali například zelí.
- Dýňová semínka vhoďte na rozehřátou pánev bez tuku a malou chvíli je za stálého promíchávání pražte.
- Zálivku těsně před podáváním vlijte do nasekané růžičkové kapusty a promíchejte.
- Rozdělte na talíře nebo do misek, ozdobte opraženými dýňovými semínky, sušenými brusinkami a ihned podávejte.