Červenou řepu, rostlinu starou přes tři tisíce let, využívanou nejen v kuchyni, ale i léčitelství, jsme naštěstí opět vzali na milost a zjistili, že to nemusí být jen kostičky v kyselém nálevu, nýbrž že se s ní dají dělat divy. Tento dort, nebo chcete-li koláč, je rychlý, jednoduchý a dá se vylepšit podle libosti. Třeba hotový rozříznout a ještě natřít vrstvou marmelády, do těsta přidat mák nebo ořechy nebo mu dopřát kokosovou polevu. Myslím ale, že vám zachutná i samotný
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 2–3 středně velké červené řepy
- 1 hrnek polohrubé mouky
- ¼ hrnku kvalitního oleje
- ¼ hrnku třtinového cukru
- ½ hrnku mléka
- ½ prášku do pečiva
- 1 vejce od spokojených slepic
- 1–2 polévkové lžíce karobu (kakaa)
Postup:
Červené řepy s trochou oleje upečete doměkka. Pečete umyté ve šlupce a zakryté asi dvě hodiny.
Z ostatních surovin smíchejte hladké těsto. Oloupanou upečenou řepu nastrouhejte na hrubém struhadle do těsta, promíchejte. Pečte ve vymazané a vysypané dortové (koláčové) formě cca 40 minut na 180 °C.
_tip_