Už nechcete snídat vánoční cukroví, ale dali byste si něco zdravého a sladkého? Pak je ovocný crumble pro vás to pravé!
Sdílej článek
Budete potřebovat:
Na náplň:
- 600g oloupaných hrušek zbavených jádřinců
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mleté skořice
- 3 lžíce krupicového cukru
Na drobenku:
- 100 g Jihočeského másla
- 150 g hrubé nebo celozrnné mouky
- 100 g třtinového cukru
- špetka soli
- 40 g ovesných vloček
Na překvapení:
- 150 g Lipánek vanilková pomazánka
- 130g Lipánek tvarohový
- 2 lžíce javorového sirupu
Postup:
Rozehřejte troubu na 190 °C. Hrušky omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky. Pokapejte je citronovou šťávou, posypte 2 polovinou skořice a vše důkladně promíchejte. V jiné míse promíchejte vločky s moukou a třtinovým cukrem, poté přidejte na kostičky nakrájené chladné máslo a začněte vše propracovávat, dokud nevznikne jemná směs podobající se mokré strouhance. Hruškovou náplň rozprostřete na dno malého pekáčku nebo menší zapékací mísy vymazané máslem. Náplň rovnoměrně posypte těstem, které při tom načechrejte, aby bylo vzdušné a po upečení křupavé a propečené. Pečte 25-30 minut dozlatova. Zatímco se crumble peče, připravte krém. Vanilkovou pomazánku rozšlehejte s tvarohovým Lipánkem a javorovým sirupem. Crumble po upečení nechte alespoň pár minut vychladnout a podávejte s krémem.
Dobrou chuť!
_tip_