Dětská rádia na Pigy.cz

Koření do dětských jídel – ano, či ne?

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Dokážete si představit vařit bez koření? Mnoho lidí ne. Jaká dochucovadla jsou však vhodná pro dětská jídla, a která jejich organismu mohou naopak pěkně zavařit?

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Sůl, pepř, kmín, majoránka, mletá sladká paprika, bokový list, nové koření, jalovec… Koření, které má snad každá kuchařka vždy po ruce. Smí je ale malé dítě?

Horlivé diskuse o koření

„Jaké koření pro ročního prcka?“ „Víte někdo, jestli existuje nějaká kořenící směs pro malé děti?“ „Používáte koření pro děti a jaké?“ Podobných dotazů lze na různých internetových diskuzních fórech najít nespočet. Není divu, jakmile totiž dítě přejde na pevnou stravu, snad každá maminka přemýšlí nad tím, co jak vařit a jak jídlo připravit tak, aby bylo pro mrňouse co nejchutnější.

Jaká je tedy správná odpověď? Dětem do jednoho roku věku jídlo nesolíme ani jinak nedochucujeme. Proč? Protože jim nejvíc vyhovuje strava jednoduchá, jejich organismus na náročnější pokrmy ještě není připravený. Na jídla slaná, kyselejší či jinak ochucená si musejí postupným ochutnáváním teprve zvykat.

Děti mají více chuťových pohárků

Nemusíte se bát, že chuť pyré nebo polévky bez „ničeho“ bude pro dítě mdlá. Mějte na paměti, že oproti dětskému organismu mají dospělí vnímání chutí a vůní jídla už otupeno. Děti mají mnohem více chuťových pohárků.

Jak tedy vařit?

Miminka preferují chutě nasládlé, což vyplývá z chuti mateřského mléka. Sladkou chuť pokrmu dodává mrkev, brambory nebo sladší druhy ovoce. A pokud jim přeci jen chcete dopřát něco navíc, tak například špetka skořice přidaná do ovesné kaše ničemu neuškodí.

Nejlepší jsou natě zeleniny a bylinky

Po ukončeném roce až roce a půl věku už můžete některé druhy koření dětem bez obav dopřát. Jako první však volte čerstvé natě zeleniny a bylinky, které nejenže přirozenou chuť a vůni pokrmu nejlépe obmění, ale jsou navíc zdrojem mnoha vitamínů a minerálních látek.

Dětem je nadrobno nasekané do jídel přidávejte čerstvé, tak si cenné látky nejlépe zachovají. Varem se totiž vitamíny u bylinek rozkládají.

_tip_

Jaké koření do dětských jídel nepatří?

Nevhodné pro děti je například muškátový oříšek, který u nich podle odborníků může vyvolat nespavost, dokonce i halucinace.

Nepřijatelné je pro malé strávníky také ostré koření. To bývá příčinou podrážděné sliznice zažívacího ústrojí, v krajním případě i zvracení. Takže na pálivou papriku, chilli nebo velkou dávku pepře při přípravě dětského jídla zapomeňte.

V batolecí stravě nemá kvůli své výraznosti co pohledávat ani kari. To navíc podporuje vyšší tvorbu slin.

S bujony a jinými dochucovadly opatrně

A v neposlední řadě je potřeba jako naprosto nevhodný pro děti zmínit glutaman sodný, který je základem mnoha kořenících směsí, rovněž se vyskytuje v instantních pokrmech. Mnozí odborníci přes výživu ho dokonce považují za karcinogenní. Není proto divu, že i zdravotníci ho zařadili mezi potraviny pro děti do tří let zakázané.

Pokud v kuchyni používáte různé kupované dochucovací směsi, naučte se pozorně číst jejich složení a informace uvedené na obalu. I některá přírodní dochucovadla totiž můžou obsahovat nadměrné množství soli, cukru či syntetických látek.

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor