Také si nedokážete představit ráno bez křupavého čerstvého pečiva, ale z každé strany slyšíte, že nejlepší je pečivo nejíst vůbec? S přílivem informací ze všech stran je docela těžké se vyznat v tom, co je pro tělo vhodné a co není. V článku vám ale přinášíme přehled, který vám pomůže zorientovat se v jednotlivých druzích pečiva.
Sdílej článek
Nejprve, než si rozdělíme samotné druhy, je potřeba trošku přiblížit složení, které je klíčové. To musí být u pečiva musí být vždy uvedeno (v případě baleného ho najdete na obalech, u volně prodejného hledejte na cedulce s cenou). A co vám má složení říct? Jako první jsou uvedeny suroviny, které byly použité v nejvyšší míře, a následují ty, které mají v celkové gramáži menší zastoupení. Proto pokud uvidíte “celozrnný chléb” například s žitnou moukou na prvním místě, s jistotou můžete říct, že o celozrnné pečivo opravdu nejde.
Jak pečivo dělíme
- Pšeničné – musí obsahovat minimálně 90 % pšeničné mouky
- Žitné – musí obsahovat minimálně 90 % žitné mouky
- Žitnopšeničné – musí obsahovat více než 50 % žitné a 10 % pšeničné mouky
- Pšeničnožitné – musí obsahovat více než 50 % pšeničné a 10 % žitné mouky
- Celozrnné – musí v sobě obsahovat nejméně 80 % celozrnných muk
- Vícerzrnné – zde si vedle tradičních surovin dejte pozor, aby obsahovalo i minimálně 5 % olejnin (např. slunečnice, len), nebo dýni nebo luštěniny (např. cizrna)
- Grahamové – musí být vyrobeno ze směsi pšeničné hladké mouky a celozrnné mouky s obsahem otrub
Který z těchto druhů je pro tělo vhodnější?
Jednoduše záleží na preferencích. Žitné pečivo například obsahuje vyšší počet vlákniny, což znamená, že má nižší glykemický index oproti ostatním. Brání tak rychlému vzestupu a následnému pádu hladiny krevních cukrů, takže díky tomu rychleji a na delší dobu zasytí.
Jestliže jíte více potravin s vysokým glykemickým indexem jako je bílé pečivo, pizza nebo sladké, pak máte rychleji hlad a zbytečně se přejídáte. Nutno pak podotknout, že celozrnným pečivem rozhodně nic nezkazíte. Tělo po něm rychleji a efektivněji tráví, získáte z nich více prospěšných živin, dodá energii a krásně vás zasytí na delší dobu. Pokud možno se naopak vyhněte klasickému bílému, protože vám toho výživově nedá mnoho a pravděpodobně po něm budete brzy hladoví.