Dětská rádia na Pigy.cz

Nejvláčnější velikonoční mazanec

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dokážete si představit Velikonoce bez mazance? My tedy rozhodně ne. Tahle kynutá dobrota má u nás dlouholetou tradici a v českých rodinách se její recept předává z generace na generaci. My jsme v tomto videoreceptu kromě sušeného droždí použili i žitný kvásek, aby těsto bylo nadýchané, a přidali jsme do něj trochu citrónové kůry pro lahodnou vůni.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Budete potřebovat:

Na těsto

Na potření a posypání

  • 1 vejce
  • 80 g mandlových plátků

Postup:

Na přípravu těsta rozinky namočíme do rumu a necháme je asi hodinu macerovat. V kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo. V míse smícháme obě mouky se solí, droždím, kváskem, cukrem, vanilínovým cukrem, citrónovou kůrou a muškátovým oříškem. Přidáme vejce, žloutky, máslo rozpuštěné v mléce a rozinky a ručně těsto vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.

Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše prohněteme a vytvoříme kulatý bochník o průměru asi 18 cm. Bochník naneseme na plech vyložený papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté ho potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.  Do středu ostrým nožem vytvoříme ne příliš hluboký kříž. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut na 190°C. Mazanec necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.

 

Děkujeme našemu partnerovi:

Velikonoční mazanec provoněný Žitným kváskem Dr. Oetker chutná opravdu báječně a zaručeně všem!

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor