Dokážete si představit Velikonoce bez mazance? My tedy rozhodně ne. Tahle kynutá dobrota má u nás dlouholetou tradici a v českých rodinách se její recept předává z generace na generaci. My jsme v tomto videoreceptu kromě sušeného droždí použili i žitný kvásek, aby těsto bylo nadýchané, a přidali jsme do něj trochu citrónové kůry pro lahodnou vůni.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
Na těsto
- 60 g rozinek
- 2 PL rumu
- 120 ml polotučného mléka
- 100 g másla
- 300 g polohrubé mouky
- 180 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 balíček Droždí sušené Dr. Oetker
- 1 balíček Žitný kvásek Dr. Oetker
- 100 g cukru
- 1 balíček Vanilínový cukr Dr. Oetker
- 1 balíček Finesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
- špetka mletého muškátového oříšku
- 1 vejce
- 2 žloutky
Na potření a posypání
- 1 vejce
- 80 g mandlových plátků
Postup:
Na přípravu těsta rozinky namočíme do rumu a necháme je asi hodinu macerovat. V kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo. V míse smícháme obě mouky se solí, droždím, kváskem, cukrem, vanilínovým cukrem, citrónovou kůrou a muškátovým oříškem. Přidáme vejce, žloutky, máslo rozpuštěné v mléce a rozinky a ručně těsto vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše prohněteme a vytvoříme kulatý bochník o průměru asi 18 cm. Bochník naneseme na plech vyložený papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté ho potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Do středu ostrým nožem vytvoříme ne příliš hluboký kříž. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut na 190°C. Mazanec necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.
Děkujeme našemu partnerovi: