Kdo by nemiloval lívance? Jen při pomyšlení na ně se mnohým jistě sbíhají sliny. A co si tuhle kalorickou lahůdku tak trochu „vylepšit“ a připravit její zdravější variantu?
Sdílej článek
Lívance se totiž řadí spíš mezi nezdravá jídla. Navíc se podle kalorických tabulek v jednom šestatřicetigramovém kousku schovává 304 kJ. Takže pokud jich, milé dámy, spucujete pět, je váš denní kalorický příjem z více než poloviny vyčerpán.
My vám přinášíme dva recepty na zdravější variantu lívanečků, které jistě ocení i vaše ratolesti.
Vločkové lívance
Výhodou těchto lívanců je, že díky ovesným vločkám získají nižší glykemický index, proto zasytí na delší dobu než lívance obyčejné – kynuté a plné cukru. Navíc tuto variantu můžete bez obav servírovat i dětem od jednoho roku věku.
Budete potřebovat:
- 250 g bílého jogurtu
- 120 g celozrnné hladké špaldové mouky
- 120 g pomletých ovesných vloček
- 1 lžička kypřicího prášku
- 2 vejce
- 1 lžíce medu
- špetka soli
- špetka skořice
- tuk na smažení
Postup:
- Z jogurtu, mouky, ovesných vloček, vajec, kypřicího prášku a medu vypracujte těsto, do kterého ještě přimíchejte špetku soli a skořice.
- Nechte zhruba dvacet minut odstát, aby vločky změkly. Pokud se vám bude těsto zdát příliš tuhé, zřeďte vodou nebo jogurtem, v opačném případě přisypte mouku.
- Lívance na lívanečníku dozlatova osmažte z obou stran. Podávejte podle chuti – s džemem, tvarohem, zakysanou smetanou.
Banánové lívance
Neexistuje nic jednoduššího, než je tento recept. Takže pokud zrovna nemáte tip na chutnou snídani, tyhle lívance máte hotové vcukuletu.
Budete potřebovat:
- 1 banán
- 2 vejce
- 2 lžíce celozrnné mouky
- 50 g tvarohu
- špetka kypřicího prášku
- tuk na smažení
Postup:
- Banán rozmixujte na kaši, přidejte další ingredience a vymíchejte těsto. Pokud se vám bude zdát husté, přidejte trochu mléka. Když bude příliš řídké, přisypte trochu mouky.
- Smažte na lívanečníku a podávejte s tím, co máte rádi – marmeládou, ovocem, tvarohem, javorovým sirupem…
_tip_