Dětská rádia na Pigy.cz

Lívanečky s uzeným lososem a smetanovým krémem

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Po vánočních svátcích plných cukroví a těžkého jídla je potřeba trochu odlehčit a připravit si něco jednoduchého, co se bude hezky hodit i na silvestrovskou oslavu. Co jiného se k takové příležitosti hodí víc než lívance s lososem, které skvěle poslouží i jako jednohubky? Výraznou chuť uzené ryby stačí doplnit smetanovým krémem a silvestrovská delikatesa je na světě.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Na lívance budeme potřebovat:

Na smetanový krém:

Na ozdobu:

  • 100 g uzeného lososa
  • pár snítek kopru
  • pár kapek z citronu

Postup:

Nejprve si připravte lívanečky. Do mísy si nasypte mouku, přidejte špetku cukru, sodu a kypřící prášek. Rozmíchejte a nalijte zhruba třetinu vlažného mléka. Vše rozmíchejte metličkou, směs přikryjte utěrkou a dejte ji na 10-15 minut kynout do tepla, dokud se na povrchu nevytvoří bublinky. Poté přidejte sůl a vajíčko, rozmíchejte a začněte postupně po částech přidávat mléko a hladkou mouku. Po přidání mléka nebo hladké mouky vždy pečlivě rozmíchejte. Mělo by vám vzniknout hladké těsto bez hrudek. Vzniklé těsto přikryjte a dejte kynout na teplé místo na dalších 10-20 minut. Než vám těsto nakyne, připravte si smetanový krém.

Do misky dejte žervé a zakysanou smetanu. Okurku oloupejte a nastrouhejte. Vymačkejte z ní co nejvíce šťávy, tu slijte. Vymačkanou okurku přidejte k žervé. Najemno si nakrájejte kopr a nasypte do misky k ostatním surovinám. Osolte, opepřete a přidejte citronovou šťávu. Rozmíchejte do hladka a pokud je potřeba, ještě krém dochuťte. Po nakynutí si rozpalte olejem vymazanou pánev. Lívance smažte cca 2 minuty z obou stran dozlatova. Uzeného lososa nakrájejte na menší kusy. Hotové lívanečky potřete smetanovým krémem, ozdobte kousky lososa, koprem a nakonec pokapejte citronovou šťávou.

Dobrou chuť!

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor