159
Po vánočních svátcích plných cukroví a těžkého jídla je potřeba trochu odlehčit a připravit si něco jednoduchého, co se bude hezky hodit i na silvestrovskou oslavu. Co jiného se k takové příležitosti hodí víc než lívance s lososem, které skvěle poslouží i jako jednohubky? Výraznou chuť uzené ryby stačí doplnit smetanovým krémem a silvestrovská delikatesa je na světě.
Sdílej článek
159
Na lívance budeme potřebovat:
- 150 ml vlažného Jihočeského lahodného mléka Madeta
- špetka soli a cukru
- 3/4 lžičky sody a 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 1 vejce
- 100 g hladké mouky
- olej na vymazání pánve
Na smetanový krém:
- 2 balení (180g) Jihočeského žervé
- 160 g salátové okurky
- 100 g Jihočeské zakysané smetany
- 3 čajové lžičky čerstvě nakrájeného kopru
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- 2 lžíce šťávy z citronu
Na ozdobu:
- 100 g uzeného lososa
- pár snítek kopru
- pár kapek z citronu
Postup:
Nejprve si připravte lívanečky. Do mísy si nasypte mouku, přidejte špetku cukru, sodu a kypřící prášek. Rozmíchejte a nalijte zhruba třetinu vlažného mléka. Vše rozmíchejte metličkou, směs přikryjte utěrkou a dejte ji na 10-15 minut kynout do tepla, dokud se na povrchu nevytvoří bublinky. Poté přidejte sůl a vajíčko, rozmíchejte a začněte postupně po částech přidávat mléko a hladkou mouku. Po přidání mléka nebo hladké mouky vždy pečlivě rozmíchejte. Mělo by vám vzniknout hladké těsto bez hrudek. Vzniklé těsto přikryjte a dejte kynout na teplé místo na dalších 10-20 minut. Než vám těsto nakyne, připravte si smetanový krém.
Do misky dejte žervé a zakysanou smetanu. Okurku oloupejte a nastrouhejte. Vymačkejte z ní co nejvíce šťávy, tu slijte. Vymačkanou okurku přidejte k žervé. Najemno si nakrájejte kopr a nasypte do misky k ostatním surovinám. Osolte, opepřete a přidejte citronovou šťávu. Rozmíchejte do hladka a pokud je potřeba, ještě krém dochuťte. Po nakynutí si rozpalte olejem vymazanou pánev. Lívance smažte cca 2 minuty z obou stran dozlatova. Uzeného lososa nakrájejte na menší kusy. Hotové lívanečky potřete smetanovým krémem, ozdobte kousky lososa, koprem a nakonec pokapejte citronovou šťávou.
Dobrou chuť!
_tip_