Sezóna mangoldu je v plném proudu. Máte jedinečnou šanci zařadit tuhle výtečnou a velmi zdravou zeleninu do svých jídelníčků. Variací na chutné pokrmy je hned několik.
Sdílej článek
Tak třeba rané listy mangoldu jsou velmi křehké, proto se zasyrova skvěle hodí do salátů. Pozdní – podzimní – listy je potřeba před servírováním spařit horkou vodou. Nebo je lze jednoduše zpracovat jako špenát.
Řapíky do polévek, koláčů, těstovin…
Využít můžete i řapíky. Ty se však musí vždy oloupat, a aby byly krásně křupavé, je třeba je déle povařit. Upravují se podobně jako chřest.
Protože je mangold nejen chuťově velmi podobný špenátu, má tahle zelenina podobné uplatnění i v kuchyni. Hodí se proto do zeleninových polévek, slaných koláčů, těstovinových jídel, do rolád či asijských pokrmů. Řapíky podušené na másle jsou také výborné jako příloha k masu.
A tady jeden náš tip:
Plněné mangoldové závitky
Budete potřebovat:
- ½ kg listů mangoldu
- 1 cibule
- 200 g šunky
- 100 g sýra
- 1 vejce
- 100 ml vývaru
- sůl, pepř, strouhanka, tuk
Postup:
- Listy mangoldu spařte v osolené horké vodě a nechte vychladnout. Část jich nahrubo rozmixujte.
- Nadrobno nakrájenou cibule osmahněte, přidejte rozmixovaný mangold, pokrájenou šunku, nastrouhaný sýr, vejce. Osolte, opepřete a zahustěte strouhankou.
- Zbylé listy mangoldu naplňte směsí, zaviňte, rolky poskládejte do tukem vymazaného pekáčku.
- Podlijte vývarem a pečte na 190 stupňů zhruba 25 minut.
_tip_