Má specifickou chuť, kterou buď milujete, nebo naopak zavrhujete. I tak stojí za to ji občas zařadit do svých jídelníčků. Růžičková kapusta je totiž neuvěřitelnou zásobárnou látek, po kterých vaše tělo doslova prahne!
Sdílej článek
S růžičkovou kapustou je potřeba se v kuchyni naučit pracovat. Protože když ji budete dlouho vařit, uvolňuje se z ní sirný zápach, kvůli kterému má pak zelenina nepříjemnou chuť.
Když si s ní ale dobře pohrajete, můžete z ní vykouzlit doslova výtečné hody. Snese totiž všechny způsoby úpravy. Zkuste třeba následující recept!
Budete potřebovat:
- 800 g růžičkové kapusty
- 300 g uzeného masa
- 200 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- 150 g sýra (nejlépe gouda)
- 120 g másla
- 1 vejce
- 2 lžíce studené vody
- muškátový oříšek, sůl, pepř
Postup:
- Nejprve si z mouky, vejce, změklého másla a dvou lžic studené vody připravte těsto a nechte ho v ledničce odpočinout.
- Očištěnou kapustičku vařte zhruba 10 minut v osolené vodě, poté propláchněte studenou vodou a rozkrojte.
- Na pánvi osmahněte pokrájené uzené maso. Pak zalijte mlékem, poprašte 2 lžícemi hladké mouky a ještě 5 minut vařte. Nakonec dle chuti osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.
- Do masové směsi přidejte kapustičku a polovinu nastrouhaného sýra.
- Těsto rozválejte a naskládejte do vymazané formy. Přidejte směs z kapusty a uzeného. Pečte na 180 stupňů dozlatova. Před vyndáním z trouby ještě nákyp posypte zbytkem nastrouhaného sýra a nechte ho rozpéct.
_tip_