Dětská rádia na Pigy.cz

Nákyp z růžičkové kapusty a uzeného masa

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Má specifickou chuť, kterou buď milujete, nebo naopak zavrhujete. I tak stojí za to ji občas zařadit do svých jídelníčků. Růžičková kapusta je totiž neuvěřitelnou zásobárnou látek, po kterých vaše tělo doslova prahne!

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

S růžičkovou kapustou je potřeba se v kuchyni naučit pracovat. Protože když ji budete dlouho vařit, uvolňuje se z ní sirný zápach, kvůli kterému má pak zelenina nepříjemnou chuť.

Když si s ní ale dobře pohrajete, můžete z ní vykouzlit doslova výtečné hody. Snese totiž všechny způsoby úpravy. Zkuste třeba následující recept!

Budete potřebovat:

  • 800 g růžičkové kapusty
  • 300 g uzeného masa
  • 200 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 150 g sýra (nejlépe gouda)
  • 120 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce studené vody
  • muškátový oříšek, sůl, pepř

Postup:

  1. Nejprve si z mouky, vejce, změklého másla a dvou lžic studené vody připravte těsto a nechte ho v ledničce odpočinout.
  2. Očištěnou kapustičku vařte zhruba 10 minut v osolené vodě, poté propláchněte studenou vodou a rozkrojte.
  3. Na pánvi osmahněte pokrájené uzené maso. Pak zalijte mlékem, poprašte 2 lžícemi hladké mouky a ještě 5 minut vařte. Nakonec dle chuti osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.
  4. Do masové směsi přidejte kapustičku a polovinu nastrouhaného sýra.
  5. Těsto rozválejte a naskládejte do vymazané formy. Přidejte směs z kapusty a uzeného. Pečte na 180 stupňů dozlatova. Před vyndáním z trouby ještě nákyp posypte zbytkem nastrouhaného sýra a nechte ho rozpéct.

 

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

Sdílej článek

Povězte nám svůj názor