Dětská rádia na Pigy.cz

Naučte se jíst klíčky. Budete koukat, co s vámi udělají!

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Maminky, rozhodly jste se pro zdravé stravování? Pak byste neměly opomenout jeden z posledních trendů – nakličování nejrůznějších druhů zeleniny a luštěnin! Obsahují totiž mnoho živin a zdraví prospěšných látek.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Čerstvé klíčky třeba řeřichy, mungo fazolí či sójových výhonků dnes už snadno objevíte na pultech mnoha obchodů. Vsadím se ale, že většina nakupujících jim nevěnuje ani letmý pohled.

Přitom jde o malý zázrak přírody, který dokáže udělat s naším tělem opravdové divy. Jistě není náhoda, že v mnoha dávných východních i západních kulturách byly klíčky oblíbenou potravinou a doslova i lékem. Například starobylé rukopisy dokazují, že Číňané se už kolem roku 3000 př. n l. pravidelně živili naklíčenými fazolemi…

Potravina nové generace

Nutriční terapeuti a jiní odborníci se shodují, že naklíčené potraviny jsou potravinami nové generace a rozhodně by se měly stát součástí zdravého jídelníčku. Protože díky nim dostanete do těla celou plejádu vitaminů, minerálů, sacharidů, stopových prvků i prospěšných tuků a vláknin. Na základě jedné studie, která byla publikována v časopise Plant Foods for Human Nutrition bylo zjištěno, že v naklíčeném stavu stoupne v potravinách podíl vlákniny o 6–13 procent.

Klíčky jsou rovněž velmi bohaté na enzymy, které mimo jiné zneškodňují odpadní látky (jsou proto vhodné při očistě organismu), pomáhají při regeneraci tkání a v neposlední řadě také zpomalují proces stárnutí. A také podporují rychlejší metabolismus, tudíž prospívají všem, kteří hubnou.

Že nadýmají? Omyl!

Je tedy více než jasné, že klíčky mají léčivé i regenerační účinky. Jsou třeba doporučovány při léčbě cukrovky, cévních onemocněních i poruchách metabolismu.

A kdo by si myslel, že klíčky kvůli vyššímu obsahu vlákniny nadýmají, plete se. V zrnu se totiž při klíčení složité cukry přemění na jednoduché a lehce stravitelné. I proto je tahle potravina sladká.

Do salátů, pomazánek i k masu

A k jakým úpravám v kuchyni se klíčky hodí? Často se například používají do zeleninových salátů, pomazánek, jogurtů či obilných kaší. Když jimi u různých druhů mas nahradíte klasickou zeleninovou oblohu, také nic nezkazíte – naopak. Skvěle chutnají i rozmixované v ovocných nebo zeleninových šťávách.

Klíčky se dají i tepelně upravovat, trochu jim však uberete na výživových hodnotách. I tak jsou chutnou součástí třeba polévek nebo skvělou přísadou do rýže či těstovin.

Prostě se pravidelné konzumaci naklíčených zrn nebojte. Uvidíte, že se vám po nich výrazně zlepší trávení, posílíte si imunitu, pročistíte organismus a získáte tak jedinečného pomocníka k prevenci a boji proti běžnému nachlazení, chřipkám a jiným onemocněním.

 

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor