Dětská rádia na Pigy.cz

Nekupujte klíčky, nakličte si je sama!

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Naklíčené luštěniny či zelenina jsou potravinovým trendem posledních let. Jsou zdravé, pomáhají při hubnutí, a navíc i dobře chutnají. Proč je však kupovat, když si je můžete naklíčit v klidu domova?

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pokud máte trochu času nazbyt, můžete si klíčky vypěstovat vlastní. Nejenže tak ušetříte, navíc je budete mít doma stále po ruce. A také vás určitě bude těšit, že vám před očima vzniká nový život…

Co klíčit?

Na výběr máte spoustu možností. Nejčastěji se na klíčení používá čočka, fazole mungo, cizrna, hrách. Mezi oblíbené patří rovněž sezamová semínka, semínka ředkvičky, oves, ječmen, červená řepa. Naklíčit ale můžete nechat třeba semena hořčice, kukuřice, vojtěšky, pšenice, pohanky, dokonce i rýži, brokolici, sóju či řeřichu.

Vždy je ale potřeba mít na mysli jedno důležité pravidlo: používejte jen nepoškozená a chemicky neošetřená zrna a semínka!

Jak na to?

Není to nic těžkého. Obecně platí, že před samotným procesem je nutné semena důkladně propláchnout studenou vodou a namočit do převařené vychladlé vody, zakrýt plátnem a na několik hodin odstavit do teplého a tmavého místa. Obvykle namáčení trvá 8–12 hodin (přes noc), ale třeba takové mandle či hrách by měly být namočeny o něco déle – 12 hodin, mungo dokonce 24 hodin.

Druhý den opět propláchněte a nechte na sítku pořádně okapat, aby nedošlo ke zplesnivění. A opět uložte do tmy. Každý den takhle proplachujte. A to tak dlouho, dokud nevyrazí klíčky. Ty pak na několik hodin položte na světlé místo, aby se klíčky nabily energií.

Na čem (v čem) klíčit?

Klíčit můžete buď ve speciálních sadách misek, které běžně seženete v obchodech se zdravou výživou, nebo na talíři s vatou, či v převařené zavařovací sklenici s proděravělým víkem, které po propláchnutí odvede přebytečnou vodu.

Ptáte se, za jak dlouho vám potravina vyklíčí? Běžně tak za tři, čtyři dny. Pak se už do klíčků můžete směle pustit. A pamatujte, skladovat by se měly jen několik dní, a to při teplotě 2–5 °C.

 

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

Sdílej článek

Povězte nám svůj názor