Už jste objevili kouzlo jedlých kaštanů? Pokud ne, určitě je vyzkoušejte. Nejenže skvěle chutnají, pro svůj obsah mnoha prospěšných látek jsou také přínosné pro náš organismus. V lidovém léčitelství se dokonce praví, že jsou užitečné proti každé slabosti. Navíc je v nich jen zlomek cukru, proto jsou vhodné i pro diabetiky, můžou je rovněž celiaci či lidé s alergií na lepek. Fantastické jsou třeba ve formě pyré nebo omáček. Tak co si třeba připravit vepřovou panenku obalenou v šunkovém kabátku s kaštanovým přelivem?
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 750 g vepřové panenky
- 150 g vepřové šunky
- 350 g jedlých kaštanů
- 1 smetanu ke šlehání
- 250 ml hovězího vývaru
- plátek másla
- olej
- ½ lžičky mletého koriandru
- špetku mletého zázvoru
- sůl, mletý pepř
Postup:
- Nejprve kaštany nařízneme do kříže a zhruba 40 minut povaříme ve vroucí vodě. Dají se rovněž upéct v předehřáté troubě – na plechu je při teplotě cca 200 °C pečeme asi 15 minut. Po vyjmutí je ještě horké oloupeme.
- Maso nakrájíme na zhruba deseticentimetrové špalíčky. Osolíme, trochu opepříme a každý obalíme šunkou.
- Na pánvi rozehřejeme olej a špalíčky zprudka ze všech stran opečeme. Poté maso přendáme na plech, přelijeme výpekem a ještě dvacet minut pečeme na 180 °C.
- Mezitím oloupané kaštany zalijeme vývarem a rozmixujeme.
- V hrnci s nepřilnavým povrchem rozpustíme plátek másla, přilijeme kaštanovou směs, přidáme koriandr, zázvor a promícháme. Necháme zhruba pět minut povařit, aby se chutě spojily.
- Dochutíme solí, pepřem. Nakonec vmícháme smetanu a ještě necháme chvilku provařit.
- Panenku podáváme s bramborou kaší, na talíři maso přelijeme kaštanovým přelivem.